Zal het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaten?

Totaal onverwacht kreeg de Europese Unie vorige maand de Nobelprijs voor de vrede toegekend. De politieke leiders van Duitsland, Frankrijk en Italië staken hun enthousiasme niet onder stoelen of banken. Van één Europese leider werd echter niets vernomen: de Britse premier David Cameron zweeg in alle talen.

Dat zwijgen kan er op wijzen dat er binnen de Europese Unie een haar in de boter is. Cameron gaf zelf een vage hint dat er mogelijk een referendum over het Brits lidmaatschap komt, maar mogelijk is er meer aan de hand. Eén Britse krant wist recent te melden dat het Verenigd Koninkrijk overweegt om de EU te verlaten.

Britten hebben altijd ambivalente houding ten opzichte van de EU aangenomen

Cameron heeft zelf benadrukt voorstander te blijven van een Brits lidmaatschap, maar daarbij is hij wel een hard pleitbezorger van een herzien van de houding ten opzichte van de eengemaakte Europese markt. Andere banden zou Cameron eerder was losser willen maken.

Toch hoeven de kansen op een ‘Brixit’, wat uiteraard een variant op de meer bekende Grexit is, niet onderschat te worden. Wat de Britten vooral stoort is dat meer integratie binnen de eurozone wat betreft bancaire en financiële dienstverlening de rol van Londen als financieel centrum kan ondermijnen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content