Zal diamantprijs dit jaar sterker stijgen dan de goudprijs?

De vooruitzichten voor de diamantmarkt zien er nog steeds goed uit, de fundamentals rechtvaardigen zonder meer een verdere prijsstijging.

Volgens sommige analisten zouden de prijzen voor diamanten zelfs nog sterker kunnen stijgen dan die van het goud. Is dat werkelijk zo? We stelden de vraag aan een specialist ter zake.

De Hasseltse juwelier Denis Van Esser heeft al bijna 30 jaar ervaring opgedaan in de sector, maar geeft dat bovenstaande vraag stellen makkelijker is dan het antwoord geven. Diamanten en goud zijn namelijk twee totaal verschillende activaklassen, ook wat de prijszetting betreft.

Kandidaat-kopers hebben eigenlijk meer redenen en motieven om goud te kopen. Eén van de belangrijkste problemen bij diamanten is volgens het Bain and Company’s Diamond Industry rapport namelijk dat het in geval van diamanten moeilijker is om een totaalbeeld op de prijsevolutie te krijgen. Van Esser adviseert daarom steeds om de voorkeur te geven aan gouden juwelen mét ingezette diamanten.

Markt voor diamanten is veel ingewikkelder

Het verschil tussen goud en diamanten is dat er voor eerstgenoemde een spotmarkt is en voor de tweede niet. Bovendien is de ene diamant de andere niet, de markt kan worden ingedeeld in ruwe stenen, investeringsdiamanten (hoofdzakelijk witte diamanten tussen 1 en 5 karaat) en speciale of zeldzame diamanten.

Voor de twee laatste categorieën is er weinig vergelijkingsmateriaal beschikbaar dat het toelaat om min of meer betrouwbare prognoses te maken wat betreft de prijsevolutie. Volgens kenners van de markt zouden de prijzen voor diamanten in de komende maanden gemiddeld met 5 tot 10% kunnen stijgen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content