Zal Chinese centrale bank er in slagen om het tij te doen keren?

De Aziatische beurzen zijn vanmorgen zwak geopend, maar in de loop van de sessie verbeterde het tij enigszins. De belangrijkste beursindices konden de geleden verliezen gedeeltelijk ophalen. Een uitschieter in negatieve zin is Hong Kong, waar de Hang Seng nog altijd een stevig verlies moet incasseren.

De kans dat China stimulerende maatregelen gaat aankondigen, lijkt weer een stuk kleiner geworden. Anderzijds blijven de beleggers bezorgd over de opgelopen financieringskosten in Spanje en de afbrokkeling van de koers van de euro. De euro is teruggevallen tot het laagste niveau in twee jaar.

Wat zegt Chinese elektriciteitsconsumptie?

China’s elektriciteitsconsumptie voor april is nog niet gepubliceerd, maar de elektriciteitsproductie steeg in april met 0,7%

ten opzichte van een jaar eerder. Ter vergelijking: in april 2011 steeg volgens Royal Bank of Scotland de elektriciteitsproductie met 11,7% ten opzichte van een jaar eerder.

De vrachtvolumes via het spoor stegen de eerste maanden van 2012 minimaal en er werden minder nieuwe leningen verstrekt dan verwacht.

Als reactie op de tegenvallende cijfers kondigde de Chinese Centrale bank twee zaterdagen geleden aan de reserve ratio’s voor banken te verlagen.

Dit betekent dat banken gemakkelijker nieuwe leningen kunnen verstrekken. De vraag is echter of dit voldoende zal zijn om het tij te keren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content