Zaakjes doen in Wallonië

De vlag van Wallonië © BELGA

ECB-voorzitter Mario Draghi herhaalde dinsdag dat er in december nog extra maatregelen kunnen genomen worden om de inflatie aan te wakkeren. Zijn woorden en een verbetering van het ondernemersvertrouwen in oktober verzwakten de euro en hielpen de Europese beurzen een halve procent hoger. De Bel-20 bleef evenwel stabiel op 3.609,7 punten.

Ageas (-2,3%) was binnen de Bel-20 lange tijd de grootste verliezer van de dag. Bij de slotbel ging de rode lantaarn naar die andere verzekeraar in de Brusselse sterindex: Delta Lloyd (-4,2%). Ageas realiseerde een nettowinst van 130 miljoen euro in het derde kwartaal, bijna de helft minder dan de 251 miljoen euro in het derde kwartaal van 2014, en ook minder dan verwacht door analisten. Nochtans verstuurde de verzekeraar twee weken geleden al een soort winstwaarschuwing de wereld in. De verzekeraar liet toen al weten dat het minwaarden op beleggingen moest doorslikken door de val van de Aziatische en – in mindere mate – de Europese beurzen in het derde kwartaal. Volgens sommige analisten zijn er winstnemingen in het spel. In tegenstelling tot Delta Lloyd (-57% sinds Nieuwjaar) heeft Ageas dit jaar al een mooi beursparcours afgelegd (+37% sinds Nieuwjaar).

Die waardeverminderingen op de beleggingsportefeuille hadden een negatieve impact van 62 miljoen euro op het netto-verzekeringsresultaat. De forse stijging van de Chinese beurs had eerder het resultaat van Ageas opgesmukt. Aan het einde van het tweede kwartaal stuurde Ageas een gelijkaardig persbericht om een uitzonderlijk beleggingsresultaat van 100 miljoen euro in China aan te kondigen. Sinds Nieuwjaar staat de teller wel nog altijd op 599 miljoen euro nettowinst voor Ageas, tegenover 282 miljoen euro in de eerste negen maanden van 2014.

De premie-inkomsten tikken verder aan, gedreven door Azië. In Azië incasseerde Ageas in de voorbije drie maanden bijna dubbel zoveel premies in levensverzekeringen (+45%, tot 12 miljard euro) als een jaar eerder. Zonder wisselkoerseffecten spreken we over een stijging van 22 procent. Ook de premies in niet-levensverzekeringen namen toe. Dat staat in schril contrast met België, waar de premies in levensverzekeringen met 7 procent zakten en de premies in niet-levensverzekeringen quasi stabiel bleven.

Ook bij onze noorderburen kwam er bedrijfsnieuws uit de financiële hoek: de bank ING (+2%) en de verzekeraar en vermogensbeheerder NN Group (+1,5%) gaven inkijk in het derde kwartaal. De resultaten van ING waren beter dan verwacht dankzij minder provisies voor slechte leningen, nu de Nederlandse economie aan de beterhand is. Pittig detail: de bank deed een afschrijving van 71 miljoen euro op een belang in het failliete Imtech. Het was een restje aandelen, dat bij de laatste kapitaalverhoging van Imtech niet geplaatst was geraakt bij beleggers. Bij NN Group, dat nog steeds voor een kwart in handen is van ING, kregen de resultaten een boost door private-equitybeleggingen. Zonder die beleggingswinst waren de resultaten grosso modo in lijn met de verwachtingen.

Op de Belgische brede markt gingen de biotechnologiebedrijven Celyad (+7,3%) en Bone Therapeutics (+0,6%) voor de tweede dag op rij hoger. Ze kregen een eervolle vermelding in een artikel over celtherapie in een door Wallonië gesponsorde bijlage bij Financial Times, getiteld Doing Business in Wallonia. De Britse zakenkrant vraagt zich luidop af of een kleine speler uit Wallonië twee gehypete Amerikaanse biotechnologiebedrijven als Juno Therapeutics en Kite Pharma en de farmareus Novartis de loef kan afsteken op het gebied van CAR-T-therapie, die kanker bestrijdt via een soort herprogrammering van het immuunsysteem, zodat wittebloedcellen tumoren kunnen detecteren en vernietigen. Ze maken daarbij gebruik van natural killer- of NK-celreceptoren. Bone Therapeutics komt slechts zijdelings aan bod als een ander Waals biotechnologiebedrijf dat actief is in regeneratieve geneeskunde. Maar ook die vermelding volstond om de koers al twee dagen op rij hoger te sturen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content