Worst case scenario voor Spanje dreigt vaste vorm te krijgen

De Spaanse banken dreigen met meer kredietverliezen te worden geconfronteerd, waarbij de economische groeivertraging de kansen op een worst case scenario voor de banksector doet toenemen. Steeds meer Spanjaarden gaan hun woonkredieten niet meer kunnen afbetalen.

In juli bedroeg het aandeel van de probleemkredieten in het totale kredietpakket bij de Spaanse banken 9,86%, wat overeenstemt met een bedrag van 169,30 miljard euro.

Dat bedrag kan in de komende maanden nog verder oplopen, het is nu wachten op de meest recente cijfers van de Spaanse centrale bank.

Al 16 maanden op rij gestegen

De verhouding slechte kredieten tot het totale bedrag aan uitstaande kredieten is al 16 maanden op rij gestegen. In 2006, toen de zeepbel van de Spaanse vastgoedsector nog niet was ontploft, bedroeg die ratio maar 0,72%. Er is dus inderdaad sprake van een ware explosie van het aantal slechte kredieten.

Silvio Peruzzo, specialist Europese economie bij Nomura in Londen, vreest dat het Spaanse BBP tussen 2012 en 2014 met 6,20% zal krimpen.

Daardoor kan het niet anders dan dat de werkloosheid nog verder zal oplopen en nog maar woonkredieten niet meer terugbetaald raken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content