Wordt 2014 jaar van invoering verrmogensbelasting in Europese Unie?
Saxo Bank maakte gisteren de 10 Buitensporige Voorspellingen voor 2014 bekend. Dit zijn ze alle 10 op een rijtje:
1. Vermogensbelasting EU luidt terugkeer in van economie in Sovjetstijl
Als paniekreactie op de deflatie en het gebrek aan groei, zal de Europese Commissie een vermogensbelasting invoeren voor iedereen die meer dan 100.000 EUR of USD op een spaarrekening staan heeft. Deze nieuwe belasting wordt ingevoerd in naam van het wegwerken van de ongelijkheden en om genoeg geld in het laatje te brengen om een ‘crisisbuffer’ te creëren. Dit zal de laatste stap zijn in de creatie van een totalitaire Europese staat en ook het dieptepunt betekenen voor individuele eigendomsrechten. De voor de hand liggende transactie is het aankopen van tastbare goederen en het verkopen van met inflatie bedreigde immateriële activa.
2. Anti-EU groeperingen krijgen de meerderheid in het parlement
Na de Europese parlementsverkiezingen in mei, wordt een pan-Europese anti-EU-groepering de grootste in het parlement. Het nieuwe Europese Parlement kiest een anti-EU voorzitter en de Europese staats- en regeringsleiders kunnen geen nieuwe voorzitter voor de Europese Commissie kiezen, waardoor Europa terug in een politiek en economisch moeras terechtkomt.
3. ‘Fat Five’ van de technologiesector krijgen een zware kater in 2014
Hoewel de aandelen van de Amerikaanse IT-sector ongeveer 15% onder de huidige S&P 500 waardering verhandeld worden, wordt een klein aantal technologieaandelen uitgewisseld aan een prijs die maar liefst 700 procent boven de marktwaarde ligt. Deze ‘fat five’ – Amazon, Netflix, Twitter, Pandora Media en Yelp – zijn een nieuwe zeepbel binnen een oude omdat beleggers teveel speculeren op moeilijke groeiscenario’s na de financiële crisis.
4. Wanhopige BoJ scheldt staatsschuld kwijt nadat USDJPY onder 80 duikt
In 2014 loopt het wereldwijd herstel op zijn laatste benen, wat het aantal risicovolle activa doet dalen en beleggers opnieuw aanzet om in de yen te investeren, waardoor het muntenpaar USDJPY onder 80 zakt. Uit wanhoop schrapt de Bank of Japan simpelweg alle staatsschuldgaranties, een eenvoudige maar nooit eerder uitgeteste boekhoudingstruc waarvan het resultaat een zenuwslopende reis zal worden door onbekend gebied met mogelijks desastreuze neveneffecten.
5. Deflatie in de VS: binnenkort ook in uw stad
Hoewel de indicatoren aantonen dat de economie in de VS verstevigd is, blijft de huizenmarkt kwetsbaar en groeien de salarissen niet. Nu het Congres het tweede deel zal opvoeren van zijn “hoe verstoren we de VS-economie” show in januari, zullen de investeringen, de tewerkstelling en het consumentenvertrouwen hier opnieuw onder lijden. Dit zal volgend jaar geen positief maar een negatief effect hebben op de inflatie waardoor de deflatie opnieuw een topprioriteit wordt voor het FOMC.
6. Kwantitatieve versoepeling zet alles in op hypotheken
De kwantitatieve versoepeling in de VS deed de interestuitgaven dalen en de risicovolle activa spectaculair stijgen, wat een kunstmatig gevoel geeft dat de economie erop vooruit gaat. Grote uitdagingen blijven echter bestaan, in het bijzonder wat de immobiliënmarkt betreft, die nog steeds aan het infuus ligt. Het FOMC wil daarom in 2014 alles inzetten op hypotheken door de QE3 te veranderen in een programma waarin er voor 100% hypotheekobligaties worden opgekocht en – zonder nog van een afbouw te spreken – de omvang van het programma nog uit te breiden tot meer dan 100 miljard USD per maand.
7. Brent ruwe olie zakt tot USD 80/vat bij gebrek aan reactie van producenten
De wereldmarkt wordt overspoeld met olie dankzij de grotere productie uit onconventionele bronnen en een verhoogde productie in Saoedi-Arabië. Voor het eerst in jaren bouwen hedge funds een enorme short-positie op, wat de prijs voor een vat Brent ruwe olie doet zakken tot 80 USD. Eens de producenten hun volume onder controle krijgen, zal de olieprijs plots enorm stijgen waardoor de industrie tot de conclusie zal komen dat hoge olieprijzen onvermijdelijk zijn.
8. Duitsland in recessie
De duurzame en uitzonderlijke prestatie van Duitsland eindigt in 2014, in tegenstelling tot wat algemeen verwacht werd. Door jaren van overdadige spaarzaamheid in Duitsland keert ook de VS zijn rug naar de grootste economie van de eurozone en een samenwerkingsplan tussen andere belangrijke economieën om de positieve handelsbalans van het land te verminderen is meer dan waarschijnlijk. Tel hierbij de dalende energieprijzen in de VS, wat Duitse bedrijven aanzet om hun productie naar het westen te verhuizen; een aangetaste competitiviteit door loonstijgingen; mogelijke eisen van de nieuwe coalitiepartner SPD voor een beter welzijn van de lage en middenklassen in Duitsland; en een groeiende Chinese economie die zich meer toespitst op binnenlandse consumptie naar aanleiding van het recente Derde Plenum.
9. CAC 40 zakt met 40% door Franse malaise
Aandelenvermogens dalen scherp wanneer men tot het besef komt dat de enige motor van de markt de ‘grotere dwaas’-theorie is. Ondertussen vergroot de malaise in Frankrijk door een slecht beheer van de regering Hollande. Prijzen voor woningen, die nooit echt gecorrigeerd werden na de crisis, maken een spectaculaire duik, waardoor de consumptie en het vertrouwen klappen krijgen. Wanneer alsmaar meer beleggers het schip verlaten, daalt de CAC 40-index tegen het einde van het jaar met meer dan 40 procent ten opzichte van de recordhoogtes in 2013.
10. ‘Fragile Five’ dalen met 25% ten opzichte van USD
Het verwachte terugschroeven van de kwantitatieve versoepeling in de VS zal leiden tot hogere marginale kosten voor kapitaal door stijgende interestvoeten. Hierdoor worden landen met een groeiende schuldenberg blootgesteld aan een afkalvende honger naar risicovolle investeringen vanwege beleggers wereldwijd, waardoor ze op termijn hun munt moeten devalueren, vooral ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Vijf landen komen hiervoor in aanmerking: Brazilië, Indië, Zuid-Afrika, Indonesië en Turkije.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier