Woelige vergadering maakt Arco-aandeelhouders niet wijzer (of rijker)

Coöperanten Arcopar tijdens een eerdere actie © BELGA

De Arco-vennootschap Arcopar bezit momenteel nog voor meer dan 224 miljoen euro aan beleggingen en liquide middelen, bleek op de jaarlijkse, woelige aandeelhoudersvergadering. Maar de coöperanten van Arcopar moeten nog niet meteen hopen dat ze iets van hun belegging zullen terugzien.

Dat geld staat geblokkeerd, onder meer omwille van de Europese boete voor staatssteun – de boete bedraagt volgens Arco 127,8 miljoen euro.

Bijna vijf uur duurde de vergadering donderdagnamiddag. “In het begin is de vergadering zeer woelig verlopen, vooral door tussenkomsten van coöperanten naar Francine Swiggers (nu een van de drie vereffenaars, vroeger topvrouw) toe”, zegt Joost Van Elsuwé van achtiegroep Arcopar Actieteam.

De verwijten vlogen over en weer. Op de meeste vragen kreeg de actiegroep wel een antwoord. De vereffenaars hebben in totaal 471 miljoen euro aan activa ten gelde gemaakt (situatie eind maart bij einde van het boekjaar). Daarbij werd een toegevoegde waarde gerealiseerd van 104 miljoen euro, waarvan 41 miljoen in het afgelopen boekjaar. Het courant resultaat van het boekjaar is positief voor 9,7 miljoen euro. Maar het gerapporteerde netto-resultaat is echter negatief voor 87 miljoen euro, omwille van de boete die Europa oplegde omdat het de garantieregeling voor de coöperanten als staatssteun beschouwt.

Betwiste boete

Die boete, becijferd op 127,8 miljoen euro, wordt betwist door de vereffenaars en door de Belgische staat. “De uitkomst van het geschil met Europa over de boete zal determinerend zijn om te bepalen of er een liquidatieoverschot is en hoeveel het bedraagt”, zegt hoofdvereffenaar Ludo Foqué. “Op basis van de vooruitzichten en de huidige marktomstandigheden, zou zonder de boete van Europa een dividend voor de vennoten mogelijk zijn.”

Of de zowat 800.000 Arcopar-coöperanten daar blij mee zullen zijn, is dus nog maar de vraag. Tot nu werd immers reeds 344 miljoen euro terugbetaald aan Belfius, verduidelijkt Focqué nadat verschillende cijfers circuleerden. De bank-verzekeraar in handen van de staat is de grootste schuldeiser en kreeg al het meeste terug. Tel daar de 127,8 miljoen euro opzij gezet voor de boete, en er blijft steeds minder over.

“Een paradox”, aldus Van Elsuwé. “De waarborg uitgeschreven voor de coöperanten werd afgekeurd en keert als een boomerang terug in het gezicht.”

‘Peanuts’

De 224 miljoen euro aan bezittingen kan volgens de vereffenaars nu niet als dividend uitgekeerd worden, bijvoorbeeld aan de gewone coöperant, gezien de boete die betwist wordt en de lopende rechtspraak van Deminor namens Arcopar Actieteam. Indien de boete niet betaald dient te worden, aan de Belgische staat, dan zou er voor de coöperanten 30 tot 40 miljoen euro overblijven, zo werd er volgens Van Elsuwé gezegd. Maximum 50 euro per coöperant. “Peanuts.”

Volgens Focqué blijft nog een beperkt aantal dossiers over van activa die Arcopar nog ten gelde moet maken. “Over Artesia, het dossier met de grootste impact (85 miljoen euro), zijn de gesprekken met Belfius in een ver gevorderd stadium.”

“Het einde van de vereffening zal daarom naar waarschijnlijkheid eerder afhangen van de hangende juridische dossiers dan van de nog te realiseren activa”, besluit de hoofdvereffenaar.

Historie

Pro memorie: Arco is de financiële arm van de vroegere christelijke werknemerskoepel ACW, die herdoopt werd tot beweging.net. Arco kwam als aandeelhouder van de gestrande grootbank Dexia zelf in financiële problemen en moest eind 2011 de vereffening aanvragen. Vele mensen kochten jarenlang aandelen Arcopar en zagen het als een risicoloze belegging. Tegenstanders van de waarborgregeling argumenteren dat het een belegging was, met alle risico’s van dien. Over een nieuwe compensatieregeling tasten de coöperanten nog steeds in het duister: in in het regeerakkoord van de regering-Michel staat dat er een regeling moet komen voor de gedupeerden.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content