Winst nemen of niet?

Wanneer aandelen stijgen, hebben beleggers vaak de neiging hun winst veilig te stellen. En wanneer aandelen zakken, kopen veel beleggers bij. Is dat de juiste aanpak?

Nadat een beursindex een aantal maanden is gedaald of gestegen, beweegt hij een tijdlang zijdelings. We noemen dat een ‘consolidatie’. Die zijdelingse beweging wordt veroorzaakt door beleggers die hun winst opnemen en zich herpositioneren. Na een periode van consolidatie zal de beursindex zijn beweging voortzetten of van richting veranderen. Verandert hij van richting, dan spreken we van een ’trendkering’.

Tijdens de consolidatie van een beursindex zijn er aandelen die veel en die weinig corrigeren. Door juist te handelen, kunnen we het rendement van de portefeuille verbeteren. Aandelen die het felst zijn gestegen, zullen vaak het meest corrigeren. Maar de correctie mag nooit verder gaan dan een zeker percentage.

Voor de controle van dat percentage is Fibonacci bijzonder interessant. Er bestaan vijf Fibonacci-toepassingen. We bekijken de meest gebruikte: de Fibonacci-retracement – een wiskundige formule waarmee toekomstige correcties en koersdoelen worden berekend. De berekening gebeurt op basis van het prijsverschil tussen de laatste bodem en de laatste top. Dat verschil wordt vermenigvuldigd met een constante. De meest gebruikte constanten voor correcties zijn 38,2%, 50,0% en 61,8%.

Op de grafiek vergelijken we de aandelen van Imtech en Gemalto uit de sector Eurostoxx 600 Industrie over dezelfde periode. Na de scherpe koersval in augustus 2011 hebben beide aandelen zich fors hersteld. Op 2 september 2011 steeg Gemalto boven zijn vorige toppen uit en kreeg het aandeel het advies ‘kopen’ tegen 32,64 euro. Imtech raakte amper in de buurt van zijn laatste top. Daarna corrigeerden beide aandelen gelijktijdig (rode pijl op de grafiek), maar Gemalto bleef boven de 50%-correctie.

Drie factoren van de technische analyse kunnen helpen om succesvol te beleggen in aandelen: aandelen die slechts tot 50% consolideren, zijn sterker; sterke aandelen genieten de voorkeur; controleer en vergelijk regelmatig correcties van aandelen uit de portefeuille met aandelen uit dezelfde sector.

Wilt u meer uitleg of veilige tips? Kom op 5 mei naar de tweede MoneyTalk Finance Day en bezoek de stand van Beursgrafiek.be.

Paul Gins

Zaakvoerder CompuGraphics nv

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content