Wijziging Chinese monetaire politiek geeft Aziatische beurzen geen extra zuurstof

De Aziatische beurzen noteren vanmorgen in het rood, met ongelijk verdeelde verliezen voor de belangrijkste indices. De Nikkei moet in Tokio meer dan één procent prijsgeven, in Singapore beperkt de Straits Times de verliezen.

China vergroot trading range yuan

China heeft de band waarin de yuan tegenover de dollar mag bewegen, vergroot tot 1% aan beide zijden. Die trading band is daarmee in één klap verdubbeld. De maatregel is bedoeld om de economische groei een duwtje in de rug te geven, dit in reactie op de publicatie van tegenvallende BBP-cijfers vorige week.

Op de valutamarkten werd van een revolutionaire ingreep gesproken die een verdere liberalisering van de Chinese financiële markten kan inluiden. Concreet wil de nieuwe maatregel zeggen dat de koers van de yuan op dagbasis met 1% kan schommelen tegenover de dollar, dit ten opzichte van een middenkoers die iedere dag wordt vastgelegd.

Volgens de analisten geeft de People’s Bank of China daarmee aan dat de economie sterk genoeg is om een dergelijke maatregel te kunnen verdragen. Tevens wordt een signaal gegeven dat China bereid is om toegevingen te doen aan de Verenigde Staten wat de monetaire politiek betreft.

Uiteindelijk kwam de maatregel niet onverwacht, maar wel vroeger dan verwacht. De economen verwachten nu dat de kansen zijn toegenomen dat de Chinese economie een zachte landing gaat maken, het scenario van een harde landing ligt nu een stuk verder verwijderd. Het verruimen van de trading band kan de koers van grondstoffenmunten als de Australische en de Nieuw-Zeelandse dollar een duwtje in de rug geven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content