Wie is bang voor negatieve rentevoeten? TIPS kunnen een gewaagde gok zijn

Jeremie Banet en Mihir Worah van PIMCO besteedden uitgebreid aandacht aan inflatiegelinkte Amerikaanse obligaties, de zogenaamde Treasury Inflation-Protected Securities. TIPS voor Value Investors: wie is bang voor negatieve rentevoeten?, zo luidde de titel van hun rapport.

Die inflatiegelinkte obligaties kunnen interessant zijn wanneer de inflatie effectief gaat aantrekken. Vraag blijft natuurlijk of dit inderdaad gaat gebeuren. Wanneer de inflatie laag blijft, zijn deze beleggingsinstrumenten niet meteen echt interessant.

De hoofdpunten van dit rapport zijn de volgende:

• Hoewel de reële rente op TIPS (Treasury Inflation-Protected Securities) negatief is, denken de opstellers van het rapport dat ze nog steeds mogelijkheden bieden voor langetermijnbeleggers, vooral met het oog op de marktgerelateerde inflatieverwachtingen.

• Jeremie Banet en Mihir Worah denken dat de negatieve reële rente die expliciet is bij de TIPS in feite het impliciete discontopercentage weerspiegelt voor ALLE financiële activa in de Verenigde Staten.

• Nominaal rendement verkiezen boven TIPS betekent feitelijk dat je inzet op een inflatie onder de 2% voor de komende vijf jaar en onder de 2,25% voor de komende tien jaar – dat is een gewaagde gok!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content