Wie begrijpt nog hoe de VIX functioneert?
Wat is er mis met de VIX?, zo vraagt Piet Vannoppen van Cashflowopties.com zich af. Is de VIX geen angst-barometer? Vannoppen is zeker dat deze vragen bij vele traders zijn opgekomen. De VIX noteert aan 15 op het moment van schrijven – implying een 15 % beweging in de volgende 30 dagen in de S&P 500- maar de actuele volatiliteit in de SPX is beneden de 10 %.
De VIX futures staan wel veel hoger dan de spot VIX. De nieuwe producten zoals de VXX of TVIX of UVXY zijn gebaseerd op de VIX futures en niet op de spot VIX. Deze producten hebben duidelijk hun weg gevonden naar het grote publiek en explodeerden in populariteit. Misschien daarom dat de TVIX afgelopen week 50 % verloor in waarde …
Algemeen wordt aangenomen dat, wanneer de VIX laag is, complacency hoog is. Dat betekent: opletten geblazen. Wanneer de VIX extreem hoog noteert, is het tegenovergestelde waar. Maar in tegenstelling met vele andere traders blijft Vannoppen erbij dat de VIX nog steeds zeer accuraat is en geen gebroken indicator is. Je moet hem wel gebruiken waarvoor hij dient en niet als maatstaf of de markt aan de vooravond van een sell-off staat!
De VIX op zich is NIET de beste manier om te bepalen of de markt overbought of oversold is. Gecombineerd met andere “market internals” wordt de VIX wel heel nuttig. Vannoppen gebruikt de VIX vooral om een gevoel te krijgen of de Implied Volatility (IV) hoger of lager aan het trenden is in de verdere maanden. Dit is vooral belangrijk in een neutrale / zijwaartse markt, waar we ons waarschijnlijk in bevinden.
De VIX waar iedereen zo graag over spreekt noemt men ook de spot VIX oftewel front month. Dit geeft aan hoe goedkoop de gerealiseerde volatiliteit is. De skew in de VIX futures wordt steeds steiler en steiler en stijgt tot 28.12 als je tot november 2012 gaat. De contango (dwz dat de langer lopende VIX futures hoger staan dan de front month, anders heet het backwardation) is bijna altijd aanwezig in de VIX term structure maar verloopt zelden zo steil.
Hoe steil? Sedert 2004, waren er 12 momenten dat het verschil tussen de Spot VIX tov de 2-month out VIX futures groter was dan 5 voor 5 opeenvolgende dagen. Op 12 maart was het de dertiende dag dat het voorviel. Moeten wij nu ongerust worden voor een sell-off?, zo vraagt Vannoppen zich af.
Dat is wat de markt wil dat je gelooft, zodat de markt aan belachelijk hoge premies kan verkopen! Luister niet naar alle “talking heads” op CNN, Bloomberg of CNBC die u graag opgepompte premiums willen verkopen en u laten geloven dat de volatiliteit nu echt goedkoop is en zeker zal stijgen ….dat is absoluut geen zekerheid!
Bottom line: wat is de trade hier dan wel ? De trade is om optiestrategieën te gebruiken die gebruik maken van het verkopen van toekomstige volatiliteit! Dit soort trades hebben een neutrale tot bullishe ondertoon. Hier passen covered calls perfect in het plaatje. Verkoop ze tov uw long posities. Voor pure “optie-plays” zijn momenteel de volgende structuren de meest geschikte: butterflies, diagonal call spreads, short iron condors, 1×2 call/put ratios, vertical credit spreads en in sommige gevallen short strangles and straddles.
Pas deze studie niet toe op alle aandelen maar hou het in het achterhoofd als men nogmaals hoort dat volatiliteit nu toch heel erg goedkoop is en het moment gekomen is om te gaan shoppen in VXX-aandelen of calls te gaan kopen in de VIX of andere exotische instrumenten die gemaakt zijn om de uitgevers ervan geld te laten opbrengen en jan met de pet hier te laten intrappen.
Volatiliteit is zowat het moeilijkste dat je als optie-trader kan traden en als jouw buurman op de hoek ook VXX aandelen gaat kopen loop dan maar heel hard weg want de kans dat dat goed afloopt is erg klein zoals ondergtekende ook al heeft mogen ondervinden!
“When the vix is low out you go and when the vix is high then you buy” is bij nader inzien toch niet helemaal waar !
Misschien wordt het wel ” Sell in May, go away but remember to come back in September”, aldus Vannoppen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier