Werkloosheidscijfers oktober luiden eindsprint presidentsverkiezingen VS in

De werkloosheidscijfers voor de maand oktober vielen zeker niet tegen. Er kwamen buiten de landbouwsector 171.000 nieuwe banen bij, wat meer was dan de 125.000 waar de analisten op gerekend hadden. Anderzijds steeg de werkloosheidsgraad zoals verwacht tot 7,90%.

Met een redelijk goed werkloosheidsrapport is president Barack Obama het laatste rechte eind naar de presidentsverkiezingen ingegaan.

De vraag is nu in welke mate de situatie op de arbeidsmarkt van invloed zal zijn op het verloop van die verkiezingen. Het ziet er naar uit dat het nek-aan-nek race zal worden, waarbij Obama een lichte voorsprong heeft op zijn tegenstrever Mitt Romney.

Aandelen kunnen niet zomaar blijven stijgen

Aandelen hebben het recent goed gedaan, maar de reden is niet zozeer vertrouwen in richting van de economische cyclus, alswel een dalende aversie van risico (de aandelenrisicopremie).

Voor verdere stijging van aandelenkoersen ziet Goldman Sachs een noodzaak voor voortgang van de langzame verbetering van economische cijfers zoals verwerkt in de Global Leading Indicator (GLI).

Goldman Sachs zet de analyse voort van het grote gat tussen rendementen op aandelen en obligaties en de mogelijke consequenties voor investeerders.

Rekenmodellen wijzen de investeerder richting aandelen met grotere rendementen voor Europese aandelen dan voor Duitse obligaties de komend twaalf maanden, maar Goldman Sachs blijft voorzichtig qua weging van aandelen in een portefeuille.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content