Werkloosheid zal volgend jaar hoger liggen dan nu

Europa beleeft een economische recessie, met als gevolg dat de werkloosheid de pan uitswingt. Dat is met name het geval in zuidelijke landen als Griekenland en Spanje. Alles wijst er op dat de werkloosheidsgraad in de komende 12 maanden alleen maar gaat toenemen.

Volgens de bekende obligatiebeheerder Bill Gross, nog altijd in dienst van Allianz-dochter PIMCO, gaan ook de Verenigde Staten niet ontsnappen aan het probleem van een oplopende werkloosheidsgraad. Die bedraagt momenteel 8,20%, maar zal in juli 2013 ongetwijfeld hoger uitkomen.

FED kan maar weinig meer doen

Bill Gross verwijst in dat verband naar de machteloosheid van de Amerikaanse centrale bank. De rente staat dicht bij het nulpunt en er is weinig wat de FED nog kan doen om de economie te stimuleren. Bovendien moet er rekening worden gehouden met de negatieve effecten van die lage rente.

Op de eerste plaats gaan marktfondsen, banken, verzekeringsmaatschappijen en pensioenfondsen het moeilijk hebben om nog rendementen te realiseren.

Daarnaast dreigt het risico dat vanwege de lage rente speculanten meer geld gaan ontlenen om gevaarlijke posities in te nemen. Zo verhoogt het risico op zeepbellen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content