Wereldeconomie gaat perfecte storm tegemoet in 2013

Hij wordt niet voor niets Dr. Doom genoemd, hoewel zijn voorspellingen niet altijd uitkomen. Nouriel Roubini staat bekend om zijn eigenzinnige blik op de dingen. Zijn laatste voorspelling laat aan duidelijkheid niets te wensen over: de wereldeconomie gaat een perfecte storm tegemoet in 2013.

Twee factoren gaan daar een belangrijke rol in spelen. Op de eerste plaats gaat de Amerikaanse economie terugvallen in een recessie en dat gaat ongelukkig genoeg gebeuren op een ogenblik dat de eurozone op springen staat. Beide factoren gaan elkaar versterken.

Daar komen dan nog eens twee andere factoren bij die het geheel tot een dodelijke cocktail gaan omvormen. Roubini houdt namelijk rekening met een militair conflict met Iran, plus nog eens een groeivertraging in de emerging markets. Vooral China zou daarbij hard worden getroffen.

Wereldwijde turbulentie op komst

Bovenvermelde vier factoren staan garant voor wereldwijde turbulentie, het kan aardig gaan stormen op de financiële markten. De voornaamste problemen gaan zich voordoen in Europa, waar de problemen als paddestoelen uit de grond rijzen. Steeds meer landen gaan er niet in slagen om hun schulden af te betalen.

Spanje zal vanwege het oplopen van de rente niet meer naar de financiële markten kunnen komen. Daardoor gaan ze hulp nodig hebben, wat het land minstens twee jaar helemaal uit de financiële markten zal houden. Uiteindelijk zal het land zijn schulden moeten herschikken en de eurozone verlaten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content