Welke vastgoedbevaks best gewapend tegen moeilijke herfinanciering schulden?

Vorig jaar presenteerde ING een rapport onder de naam The Big Dig over de situatie in de vastgoedsector. Daarbij werd een analyse gemaakt van de ontwikkelingen in de sector, met aandacht voor de mogelijke returns van de bedrijven uit het universum van de analisten van de bank.

Dit jaar kreeg het rapport The Bigg Chill, waarbij werd onderzocht welk effect de herfinanciering van de schulden in de Europese vastgoedsector zou kunnen zijn. Conclusie was dat de beursgenoteerde bedrijven beter voorbereid lijken dan de niet-beursgenoteerde.

Daarbij was het uitgangspunt vier vragen: 1) hoeveel schulden gebruiken de vastgoedbedrijven in kwestie 2) wat is de maturiteitsstructuur van de schulden 3) wat is de kostprijs van de schulden en hoe verhoudt die zich tot de loan to value (LTV) ratio’s en tot de maturiteit en 4) heeft het schuldenprofiel invloed op de discount ten opzichte van de NAV.

Banimmo en Befimmo zijn koopwaardig

De analisten van ING kwamen tot de conclusie dat de Duitse vastgoedbedrijven het best voorbereid zijn op mogelijke kredietproblemen. Met de problemen in de eurozone lijkt het volgens ING waarschijnlijk dat de banken minder geneigd gaan zijn om kredieten toe te staan.

In een risico-averse markt kan de vastgoedsector vanwege het lage risicoprofiel goed blijven presteren. De voorkeur van ING gaat uit naar Beni Stabili, FdR, Klepierre, FdM en naar alle vijf Nederlandse aandelen uit de sector. Belgen zijn er niet bij, maar Banimmo en Befimmo krijgen wel een koopadvies.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content