Wees voorbereid op een minder goede beursperiode

© is
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De tijd gaat razend snel. Het einde van het eerste kwartaal is in zicht. Tijd om even terug te blikken en vooruit te kijken naar wat ons de rest van het jaar nog te wachten staat.

We hadden een moeilijk beursjaar 2019 in het vooruitzicht gesteld. Het eerste kwartaal gaf een heel ander beeld. De westerse aandelenmarkten hebben in de eerste drie maanden opvallend sterk gepresteerd. Winsten van meer dan 10 procent zijn eerder regel dan uitzondering. Dat is zelfs meer dan de stijging in een gemiddeld jaar tijdens de voorbije honderd jaar. Dat stemt niet overeen met een moeilijk of zwak beursjaar. Al mogen we die knappe prestatie van de beurzen niet los zien van de dramatische prestatie in het laatste kwartaal van vorig jaar. We mogen niet vergeten dat de meeste indexen – zeker de Europese – vorig jaar meer dan 10 procent zijn achteruitgegaan, de Bel-20-index zelfs 18 procent.

Beste even gehad

Maar we denken dat we het beste op de aandelenmarkten voor enige tijd hebben gehad, in het slechtste geval zelfs voor de rest van het jaar. De beurzen komen volgens ons stilaan op hun top omdat de onzekerheid die aan basis ligt van de ernstige afkoeling van de wereldeconomie blijft knagen. De brexit wordt uitgesteld en ook de handelsdeal tussen China en de Verenigde Staten lijkt niet voor morgen te zijn, als die er al komt.

Dat zorgt ervoor dat consumenten belangrijke aankopen, zoals een nieuwe wagen, uitstellen en dat bedrijven de investeringsknop op pauze hebben gezet. De mindere economische omgeving heeft wel voor een lagere rente gezorgd en het TINA-verhaal (geen alternatief voor aandelen) werd de voorbije weken en maanden van onder het stof gehaald. Maar we vrezen dat de bedrijfsresultaten zullen wegen op de beurskoersen.

Bodemtest

We bereiden ons dan ook voor op een moeilijke beursperiode, waarin we de indexen in eerste instantie 5 tot 10 procent zien achteruitgaan. We achten het zelfs allerminst uitgesloten dat we de mooie winsten van het openingskwartaal de komende maanden weer kunnen verliezen en dat de bodem van kerstavond 2018 deze zomer of dit najaar opnieuw aan een test wordt onderworpen. Alleen dan willen we weer voluit in aandelen beleggen. Intussen houden we een stevige kaspositie aan en denken we ook dat de onzekerheid op de Amerikaanse dollar zal wegen en de edelmetalen (goud en zilver) kansen op succes hebben in de loop van 2019.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content