‘We beleven een nieuwe hausse van goud’
De goudprijs is sinds Nieuwjaar met meer dan een kwart opgeveerd. Grondstoffenexpert Boris Cukon is ervan overtuigd dat de toenemende onzekerheid de prijs van het edelmetaal nog hoger zal stuwen.
“Er is een massale vraag naar fysiek goud bij de Britten. De Britse goudhandelaar Goldcore meldde afgelopen weekend dat de goudverkopen zich op een historisch hoogtepunt bevinden. Ook andere handelaars zagen een forse stijging van de vraag naar goud in Groot-Brittannië”, zegt Boris Cukon, die samen met Vincent Vandamme het grondstoffenfonds Isatis Investment Global Natural Resources Flexible beheert. Het Britse pond verloor ruim 9 procent van zijn waarde tegenover de dollar. 100 pond was vorige week nog 149 dollar waard, en vandaag slechts 135 dollar.
Ziet u het goud door de zorgen om de brexit nog veel duurder worden?
BORIS CUKON. “Niet enkel de Britten kopen goud als een soort verzekering. Ook in Nederland, Frankrijk en Hongarije gaan stemmen op om een referendum over het EU-lidmaatschap te houden. En dan heb ik het nog niet gehad over de gigantische uitdagingen waar onze samenleving voor staat – denk maar aan de vergrijzing en de grote schuldenbergen van de overheden. We moeten met steeds meer onzekerheden leren leven, en er zijn steeds meer mensen die de status van goud als veilige haven herontdekken. Ik weet niet waar de goudprijs op korte termijn naartoe gaat, maar ik ben ervan overtuigd dat we op lange termijn een nieuwe hausse beleven.”
Kunnen particulieren het beste gouden munten of staven kopen?
CUKON. “De mensen denken wellicht in de eerste plaats aan fysiek goud zoals munten en staven, maar er is ook een enorme instroom van geld in trackers, beursgenoteerde fondsen die de goudprijs volgen of de koersen van goudmijnen nabootsen. Wie resoluut voor rendement gaat, kiest het beste voor goudmijnen. Maar je moet de sector wel heel goed kennen om in individuele mijnen te investeren. Mijnbouw is een moeilijke business.
“Aan wie een bepaald percentage van zijn portefeuille in goud wil investeren, zou ik voorstellen de helft in fysiek goud te beleggen en de helft in goudmijnen. Ik zou me als leek niet in individuele mijnbouwverhalen storten, maar een tracker kopen. De Market Vectors Gold Miners ETF volgt de prestatie van de grote mijnen en de Market Vectors Junior Gold Miners ETF volgt die van kleinere mijnen, waar nog iets meer risico mee gemoeid is.”
Hoe zit het met de relatie tussen goud en de dollar?
CUKON. “Als de dollar en de goudprijs tegelijk stijgen, is dat manna uit de hemel voor de Belgische goudbeleggers. Op de internationale markten wordt de goudprijs uitgedrukt in Amerikaanse dollar per ounce. Meestal daalt de goudprijs als de Amerikaanse dollar versterkt tegenover andere munten. De bewegingen van de goudprijs in euro zijn meestal minder groot dan in dollar. In september 2011 tikte de goudprijs een hoogtepunt van 1900 dollar per ounce aan, en daar zitten we nog altijd meer dan 30 procent van verwijderd. De goudprijs in euro bereikte zijn piek pas in september 2012 op 1378 euro per ounce, en daar zitten we veel minder ver van (14%). We geven euro’s uit. Het gros van onze aankopen zijn in euro. De goudprijs in euro is voor ons belangrijker dan in dollar. Ik verwacht dat wie voor de lange termijn goud koopt, een mooie winst in euro zal opstrijken.”
De goudprijs stond vorig jaar wat onder druk door de nakende renteverhogingen in de Verenigde Staten. Moeten we nog tegenwind vrezen van een Amerikaanse renteverhoging?
CUKON. “Ik heb gezien dat de markten de kans dat de Amerikaanse centrale bank voor eind dit jaar de rente verlaagt hoger inschatten dan dat ze de rente verhoogt. Dat is misschien overdreven. Er is een nooit gezien monetair experiment aan de gang. We hebben nog nooit zo lang met een rente van 0 procent of minder moeten leven. De centrale banken zijn echt geld aan het bijdrukken, ze proberen de toekomstige consumptie te versnellen en die naar voren te halen in de tijd. Ze willen het woord recessie niet horen. Maar we botsen stilaan op onze limieten. Ik weet niet hoe het experiment zal aflopen, maar de Fed zal de rente ooit weer moeten optrekken. Ik geloof niet dat de goudprijs daardoor onderuit zal gaan. De prijs van goud zal verder stijgen, omdat het aanbod schaars is.”
Hoe zit het met het evenwicht tussen de vraag en het aanbod voor goud?
CUKON. “Ik ben ervan overtuigd dat er de voorbije twee decennia niet genoeg ontdekkingen van nieuwe goudaders zijn gebeurd om te voldoen aan de toekomstige vraag naar goud. Eind juni zei Gary Goldberg, de CEO van Newmont Mining, in een interview met Mining.com: “We zien nog altijd een goede vraag naar goud vanuit China en India. Ik denk dat het wereldwijde goudmijnaanbod gedaald is omdat er minder investeringen gebeuren in nieuwe goudmijnen. We zijn een van de enige producenten die twee nieuwe mijnen bouwen: Merian-Suriname en Long Canyon in Canada. Wereldwijd zien we het goudmijnaanbod met 7 procent dalen tegen 2021.'”
Uw fonds bracht in 2016 al bijna 76 procent op. Maar het heeft wel vijf magere jaren achter de rug.
CUKON. “We zijn door de dark ages gegaan op de grondstoffenmarkt. Het is nooit leuk in de min te staan, maar sinds de start in 2008 doen we het met een verlies van 21 procent nog altijd veel beter dan de HSBC Global Diversified Mining Index en onze bekendste concurrenten, zoals BlackRock World Mining Fund, JPMorgan Global Natural Resources Fund en Carmignac Commodities.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier