Water stijgt Spanje stilaan tot aan de lippen

In afwachting van de Griekse verkiezingen van 17 juni gaat momenteel alle aandacht uit naar Spanje, waar de gebeurtenissen zich in snel tempo opvolgen. Het ziet er steeds meer naar uit dat Spanje binnen afzienbare tijd in de problemen zal raken, het water stijgt het land stilaan tot aan de lippen.

De Spaanse premier Mariano Rajoy slaakte een noodkreet en vroeg de Europese Centrale Bank om opnieuw Spaanse staatsobligaties in te kopen, kwestie van op die manier de rente te drukken. Hij klopte echter op de verkeerde deur aan, de ECB lijkt voorlopig niet geneigd om zijn wensen in te willigen.

Nochtans wordt Spanje langs alle kanten bedreigd en is het hoog tijd dat er iets gebeurt wanneer het land niet binnen de korste keren in hetzelfde schuitje als Griekenland verzeild wil raken. Vandaag viel de rente op de 10-jarige Spaanse staatsobligatie dit jaar toch terug tot 6,07%.

Bankia heeft meer geld nodig

Eén van de blokken aan de been van de Spaanse regering is de bank Bankia, die vandaag opnieuw voor 15 miljard euro aan extra steun heeft gevraagd. Daarmee dreigt de kostprijs om de naar grootte vierde Spaanse bank te redden nogmaals flink op te lopen.

Volgens de analisten kan de vraag naar steun van Bankia Spanje in versneld tempo er toe aanzetten om internationale steun te vragen, waardoor de eurozone weer volledig op haar kop kan komen te staan.

Spanje nationaliseert momenteel Bankia, dat ongeveer 10% van de Spaanse deposito’s controleert. De totale kostprijs voor de redding van de bank wordt nu op 20 miljard euro geraamd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content