Wat niet is, kan nog komen
Sinds begin maart zitten de aandelenmarkten in een opgaande lijn. De belangrijkste vraag is volgens Wilfried Steentjes van Steentjes Vermogensbeheer of de stijging duurzaam is of dat het een tijdelijke onderbreking is in de dalende markt.
Onder de bekende uitdrukking “wat niet is kan nog komen” zullen de twijfels aanwezig blijven. Ook het begin van mei zal er vaak worden gewezen op de beurswijsheid “sell in may en go away”. Kortom scepsis zal er altijd zijn.
Echter als Wilfried Steentjes probeert het in een wat bredere verband te stellen dan mogen er nog altijd redenen voor optimisme zijn.
Allereerst moet natuurlijk geconcludeerd worden dat gerekend naar de Amsterdamse AEX de huidige herstelfase niet meer is dan het wegwerken van het jaarverlies.
Het slot van afgelopen vrijdag lag nog altijd 2 punten of iets minder dan een procent onder het slot van 2008. Afgezien van de dividendopbrengsten is het dus nog geen profijtelijk jaar gemiddeld voor beleggers.
We mogen volgens Steentje pas van een echt herstel spreken als we de (zware) koersverliezen van 2008 beginnen in te lopen.
Wat de afgelopen week telkenmale bleek was het gegeven dat de cijfers van de diverse bedrijven slecht waren maar ook weer minder slecht als eerst was gedacht.
Dat komt enerzijds omdat analisten natuurlijk zich als een kudde dieren gedragen. Als de resultaten tegenvallen dan trekt men de lijn door en vice versa.
Analistenverwachtingen schieten per saldo altijd door. Een klein herstel kan er al voor zorgen dat de resultaten “beter zijn dan verwacht”. En als dat een paar keer gebeurt wordt het o zo belangrijke sentiment beter.
Naast de cijfers van bedrijven zijn natuurlijk ook de economische cijfers van belang, aldus nog Steentjes. Voorzichtig mag worden gesteld dat ook deze minder slecht zijn dan men eerder had verondersteld. Ook hier doet zich het fenomeen van het doorschieten van de analyses door.
Maar het lijkt er volgens de vermogensbeheerder ook op dat de economie niet zodanig blijft afzwakken zoals we dat vanaf oktober hebben gezien.
In de diverse analyses van vorig jaar werd er al vaker op gewezen dat de economieën een jaar tot iets meer in een verminderde groei zouden zitten.
Dat zou betekenen dat in september van dit jaar we weer groeicijfers zouden moeten gaan zien. Daar beurzen ruim een half jaar vooruit neigen te lopen op de economische situatie mag men volgens Steentjes stellen dat het op dit moment allemaal volgens het boekje verloopt.
Oftewel het huidige koersherstel is geen “bearmarket rally” maar een voorbode van herstel van de economie. De huidige opgaande fase van de beurzen heeft dus een basis. Natuurlijk zullen beurzen niet week na week winsten laten zien. Maar per saldo neigen de koersen naar een beter en hoger niveau.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier