Wat moet je kiezen: een kapitalisatie- of een distributiefonds?

© iStock
Roel Van Espen medewerker Trends

Wanneer je een beleggingsfonds aankoopt, kan je meestal kiezen tussen een distributie- en een kapitalisatievariant. Waarop moet je letten bij je keuze?

Een distributiefonds (ook wel uitkerings- of dividendfonds genoemd) keert elk jaar een dividend uit. Dat bestaat uit de opbrengsten die het fonds gerealiseerd heeft. Het kunnen bijvoorbeeld dividenden uit de onderliggende aandelen zijn, maar ook interesten van opgenomen obligaties.

Kapitalisatiefondsen keren geen dividenden uit. De opbrengsten worden herbelegd in het fonds, waardoor het kapitaal in principe blijft aangroeien. Je ervaart de opbrengsten dus pas op het ogenblik waarop je het fonds opnieuw verkoopt: ze zitten dan verrekend in de inventariswaarde.

Wat moet je kiezen?

‘Is een regelmatig inkomen voor jou belangrijk, dan zijn distributiefondsen de beste keuze’, weet Michel Maus, professor fiscaliteit en partner van Bloom Law Firm. ‘Voor wie een vermogen op lange termijn wil opbouwen, is de kapitalisatievariant aangewezen.’ Maar daarnaast moet je ook rekening houden met de fiscale behandeling:

  • Roerende voorheffing: op de uitgekeerde dividenden van een distributiefonds betaal je 27 procent roerende voorheffing. Omdat kapitalisatiefondsen geen dividenden uitkeren, kan hierop uiteraard geen roerende voorheffing ingehouden worden.
  • Beurstaks: kapitalisatiefondsen worden belast met een beurstaks van 1,32 procent wanneer je ze opnieuw verkoopt. Het maximumplafond bedraagt 2.000 euro. Distributiefondsen blijven sowieso gespaard van de beurstaks.
  • Meerwaardebelasting: bestaat je fonds voor meer dan 25 procent uit vastrentende producten (bijvoorbeeld obligaties), dan betaal je bij verkoop een belasting van 27 procent op de meerwaarde van het vastrentende gedeelte. Dit geldt zowel voor kapitalisatie- als distributiefondsen, maar er zijn wel een aantal uitzonderingen.

Wat betekent dit voor jou?

Hou je enkel rekening met de fiscale behandeling van beleggingsfondsen, dan hangt de keuze tussen distributie of kapitalisatie af van het type. Michel Maus geeft volgende tips:

  • Aandelenfonds: geef de voorkeur aan de kapitalisatievariant, want zo ontsnap je aan de roerende voorheffing.
  • Obligatiefonds: kies voor de distributievariant, want dan betaal je geen beurstaks.
  • Gemengd fonds: hier is de beste keuze afhankelijk van de grootte van de uitgekeerde dividenden. Op lange termijn – lees: meerdere jaren – is de kapitalisatievariant echter meestal voordeliger.

Overzicht:

Wat moet je kiezen: een kapitalisatie- of een distributiefonds?
© RVE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content