Wat brengt de tweede helft van 2009?: analisten zijn gematigd positief

De eerste helft van dit jaar verliep op de beurzen in twee schuifjes: tot en met de eerste helft van maart ging het verder naar omlaag, vanaf ongeveer 10 maart keerde het tij. Die wisselende prestaties tijdens de eerste zes maanden brengen ons bij een logische vraag: wat gaat de tweede helft van dit jaar brengen? We polsten enkele analisten naar hun mening.

Boris Cukon van Fuchs Global National Resources Fund denkt dat we in een grote of in een nieuwe bullmarkt zitten, waarbij de ‘wall of worry’ stoutmoedig wordt beklommen.

Boris Cukon: “We gaan op het einde van dit jaar hoger staan dan nu, maar de beweging zal niet in één vloeiende lijn verlopen. Sinds het dieptepunt van maart 2009 is de Amerikaanse beurs met bijna 40% opgeveerd. Na de op één na grootste crash uit de beursgeschiedenis leek het logisch dat er een opvering kwam die ook indrukwekkend zou zijn, al was het maar om de ‘technisch oververkochte’ toestand weg te werken.”

Cukon merkt op dat doorheen de voorbije maanden de meeste economische indicatoren beter dan verwacht binnenkwamen, wat ertoe geleid heeft dat de economische verwachtingen hooggespannen zijn voor de komende maanden.

Boris Cukon kan zich moeilijk inbeelden dat we na een klim met 40% nog eens 15 tot 20% hoger zullen gaan: “Het is niet ondenkbeeldig dat verschillende indicatoren doorheen de zomermaanden (en mogelijk september) ontgoochelen wat tot nog meer stimulus kan leiden. De evolutie van de verschillende indicatoren doorheen de voorbije weken laat vermoeden dat de opwaartse trend van de voorbije maanden nog een eind te gaan heeft, zelfs indien de correctie van de voorbije weken zich doorzet doorheen de zomermaanden en september. Het gedrag van de insiders lijkt aan te geven dat een voorzichtigere houding doorheen de traditioneel zwakkere zomer en de grillige septembermaand aangewezen kan zijn.”

Analist Gert De Mesure (onder andere VFB) wijst vooral in de richting van de sterke monetaire impulsen om zijn verwachting van een stijging met nog eens ongeveer 10% te staven: “Favoriete regio’s heb ik eigenlijk, ik reken op een wereldwijde versnelling van de economische groei. Wel blijft er wat onzekerheid, wat er toe kan leiden dat de volatiliteit hoog gaat blijven.”

Patrick Casselman van KBC Investment Management wijst er precies op dat die volatiliteit is afgenomen tijdens de voorbije maanden: “Ik verwacht een verder herstel uit, maar sluit een tijdelijke terugval niet uit. De risico’s zijn namelijk nog altijd groot. De zomer kan rustig verlopen, de verwachte stevige correctie lijkt er niet te komen. Mijn favoriete regio is Europa en dat kan sommigen misschien vreemd in de oren klinken. Ik baseer me echter op de forse koersdalingen die we hier hebben gezien en op de waarderingen. Bovendien zijn Europese bedrijven vaker aanwezig op de groeimarkten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content