Wat betekent Griekse exit voor de Amerikaanse economie?

De Amerikaanse beurzen zijn vandaag eens te meer vol onzekerheid uit de startblokken gekomen, zonder dat meteen duidelijkheid is over de richting die de koersen zullen inslaan. De belangrijkste indices blijven hoe dan ook dicht bij het slotniveau van gisteren.

De opleving van de koers bij Facebook is geen lang leven beschoren, de koers van het aandeel valt opnieuw terug van 33 naar 32 dollar.

Ook Apple heeft eens te meer met (lichte) koersdruk af te rekenen, de koers van dit steraandeel valt op de Nasdaq terug richting 460 dollar.

Griekse exit kan economie in Verenigde Staten verder doen vertragen

Wat betekent een mogelijke Griekse exit voor de Amerikaanse economie?, zo vragen de analisten zich af. Onzekerheid over Griekenland en – bij uitbreiding – over het lot van de euro remt nu al de groei van de VS-economie af en een escalatie van de crisis zal de situatie alleen doen verergeren.

Volgens de economen heeft de huidige onzekerheid al een half tot een vol procent van het Amerikaanse BBP afgeschaaft. Volgens een rondvraag gedaan door Reuters zou de economie in de Verenigde Staten dit jaar nog met 2,30% groeien, volgend jaar kan dat 2,40% worden.

Vooral op het vlak van export kan de Amerikaanse economie de invloed van de Griekse schuldencrisis ondergaan. De export naar de Europese Unie is goed voor ongeveer 19% van de totale export, die naar de eurozone is goed voor ongeveer 13% van de totale export.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content