Warme zomer in aantocht voor olie

Olie is alweer een tijdje van de hoofdpagina’s verdwenen, in de media vernemen we nog maar weinig over de evolutie van de olieprijs. Vandaag is het volgens Nico Pantelis van Slim Beleggen vooral de eurocrisis die beleggers en andere belanghebbenden bezighoudt.

De openlijke discussie over een exit van Griekenland zou Europa in een diepe recessie kunnen duwen. En dat zal uiteraard ook gevolgen krijgen voor de globale wereldeconomie.

Of dit een juiste aanname is, valt volgens Pantelis te betwijfelen. Bovendien heerst in vele Europese landen vandaag al een stevige recessie. Wat Pantelis vooral verbaasd is de ‘koppigheid’ van olie. Men zou toch denken dat de prijs van olie vandaag fors zou zakken met dergelijke vooruitzichten.

Dit zagen we ook al in de jaren voorheen, waar de olieprijs op korte tijd tot 1/3 goedkoper werd.

Olieprijs dicht bij bodem?

Niets van dit vandaag. Olie handelt stevig boven 90 dollar per vat. De recente prijscorrectie (door de recessievrees) was niets vergeleken met vorige prijsdalingen. Dat wil volgens ons enerzijds zeggen dat er wellicht geen zware recessie in de lucht hangt, maar anderzijds dat het vraag/aanbod complex bij olie bijzonder krap blijft.

Meer nog, op de recente G8-meeting werd door de aanwezigen aan de VS gevraagd om wat van hun strategische reserves te lossen om zo wat meer druk van de ‘olieketel’ te laten en de economie meer lucht te geven. Groei staat nu boven alles!

Pantelis vermoedt dat de prijs van olie dicht bij zijn feitelijke bodem is aanbeland. Een globale aanpak om de wereldgroei terug aan te wakkeren, zal de prijs van olie weer omhoog duwen, wellicht sneller dan iedereen verwacht. Het kan wel eens een warme zomer worden voor olie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content