Wantrouwen is voldoende om bank in gevaar te brengen (Ivan Van de Cloot, Itinera)

De markt had al verscheidene keren signalen gekregen vanuit de Europese centrale bank dat de liquiditeitssteun niet onbeperkt kon doorgaan, zo merkt Ivan Van de Cloot, Hoofdeconoom Itinera Institute, op.

Sowieso is het onorthodox liquiditeiten te verschaffen aan commerciële banken die ook een solvabiliteitsprobleem hebben.

In de monetaire economie wordt liquiditeit verschaffen als een publieke functie beschouwd omdat wantrouwen voldoende is om een bank in gevaar te brengen zoals we verscheidene keren hebben gezien.

Solvabiliteit is echter een privaat goed: een bank die over onvoldoende eigen vermogen beschikt, moet op een ordelijke wijze de deuren dichtdoen en het is onkies om ze kunstmatig in leven te houden met liquiditeitsteun van de centrale bank.

Als de Ierse staat verkiest om haar banken te ondersteunen dan verkiest de ECB dat ze dit doet met geld uit het Europese herstelprogramma of van het Internationaal Muntfonds.

Hierbij wordt aan de Ierse overheid immers voorwaarden opgelegd worden waartoe de centrale bank niet de autoriteit heeft. Bij velen leefde de voorbije maanden het gevoel dat de Ierse overheid vooral zolang mogelijk het aanvragen van steun wilde uitstellen om de rotte appel door te schuiven naar een nieuwe regering na tussentijdse verkiezingen. Dat lijkt ze niet gelukt te zijn, aldus nog Ivan Van de Cloot.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content