Wanneer komt de correctie?

De voorbije week kleurden de beurzen dieprood. Is dit een week om snel te vergeten? Of ligt er een trendwijziging in het verschiet?

De S&P500-index, de trendsetter voor aandelen, is in vier maanden tijd gestegen van 1147 naar 1420 punten – een knappe stijging van 24%. Vier maanden geleden zouden weinigen daarin hebben geloofd. De S&P500 noteert nu tegen 1375 punten – een daling van 3% sinds de laatste top.

Het is mogelijk dat enkele negatieve berichten de index hebben doen dalen, maar de problemen in de eurozone, de hoge werkloosheid in de Verenigde Staten en de spanningen in het Midden-Oosten zijn al langer bekend. Nieuwsberichten zijn katalysatoren die een gezonde correctie doen versnellen.

De index staat amper 3% onder de top, maar hij noteert daarmee wel dicht bij de oude weerstandszone tussen 1350 en 1370 punten. De trend van de index blijft sterk opwaarts gericht, op voorwaarde dat de S&P500 boven de 1350 punten blijft. Dat is alleen haalbaar als er meer kopers dan verkopers zijn. Maar die kopers bleven weg, nadat de S&P500 door de weerstandszone tussen 1350 en 1370 punten was gebroken. Dat de Dow-Jones-index boven de 13.000 punten bleef, de Duitse Dax boven de 7000 punten en de Franse CAC40 boven de 3400 punten, had hetzelfde effect.

Technisch bekeken is dat zwak, want daardoor raakten de sectoriële indexen ook niet voorbij hun weerstand. Dat was onder meer het geval met de EuroStoxx600 Banken-index. Een week geleden stond die sector nog helemaal bovenaan: +25% sinds begin dit jaar. Maar de EuroStoxx600 Banken-index kon niet door de grens van 160 punten breken (zie grafiek). Winstnemingen deden de bankensector in één week tijd dalen met 12%.

Toch blijven enkele signalen positief: er zijn nog altijd meer stijgers dan dalers, en het aantal aandelen dat sinds een jaar een nieuwe top bereikt, neemt ook toe. De trend- en volumebarometers op de S&P500-index staan nog altijd positief. En dat een sector in vier maanden tijd stijgt met 39% en daarna 12% moet inleveren, is ook gezond.

Dat er winstnemingen zijn, daar bestaat geen twijfel over. Of er een correctie komt en tot hoever die zal gaan, valt moeilijk te voorspellen aan de hand van technische analyse. Technische analyse is gebaseerd op concrete en betrouwbare signalen: breekt de koers door een belangrijke steun, dan zakken we naar de volgende steun.

De eerste steun op de S&P500 ligt op 1340 punten, de volgende op 1290 punten. Die moeten we goed in de gaten houden. Tot die niveaus vervangen we zwakke aandelen die door hun steun of stoploss vallen door aandelen die wel standhouden. Maar gaan we voorbij de 1290 punten, dan stellen we nieuwe aankopen uit.

Paul Gins

Zaakvoerder CompuGraphics nv

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content