Wanneer gaat Griekenland zonder geld vallen?

Hoe lang kan Griekenland het nog uithouden wanneer het land niet langer op buitenlandse hulp mag rekenen? Vasileios Gkionakis van Bank of America Merrill Lynch herinnert er aan dat de Grieken 3,30 miljard euro moeten terugbetalen aan de Europese Centrale Bank.

Bovendien is er nog een oudere obligatie van 0,40 miljard euro die afloopt en die niet werd uitgewisseld tijdens het PSI-proces, toen de privé-bezitters van Griekse staatsobligaties akkoord gingen om een deel van de waarde van deze obligaties af te schrijven.

Drie scenario’s zijn mogelijk

Volgens Vasileios Gkionakis zijn drie scenario’s mogelijk om te bepalen wanneer Griekenland zonder geld gaat vallen. In een eerste scenario int de regering alle verwachte inkomsten en betaalt ze de verschuldigde rente.

Rekening met de betaling van 1 miljard euro die nog is beloofd, zou het land zonder bijkomende steun in juli zonder geld vallen. Dit geeft aan hoe dringend de situatie is.

In scenario 2 zal de crisis zich nog verdiepen, zonder dat een leefbare oplossing op tafel komt. In dat geval zal het moeilijk zijn om de geplande inkomsten te innen, vooral dan in juni en juli.

De binnenlandse vraag zal dan instorten, waardoor er nog minder geld gaat binnenkomen. In het beste geval zal dan maar de helft van het geld kunnen worden binnengehaald. Dat betekent dat het land al in juni zonder geld gaat vallen.

Scenario 3 gaat uit van een beslissing van Griekenland om alleen nog te betalen voor salarissen, pensioenen en andere hoogstnoodzakelijke dingen.

Voor salarissen en pensioenen moet er worden gedacht aan een bedrag van 1,80 tot 2 miljard euro per bedrag. In dat geval kan het land tijd winnen, in het beste geval één maand. In dit scenario zullen de risico’s op sociale onrust echter snel toenemen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content