Wanneer gaat FED basisrente optrekken?

Op de meeting van het Federal Open Market Committee herhaalde de Amerikaanse centrale bank woensdag nogmaals het voornemen om in maart te stoppen met het inkopen van mortgage-backed securities. De vraag die op ieders lippen ligt is echter wanneer de FED haar basisrente gaat optrekken.

De economie is volgens de centrale bank sinds de laatste meeting in december blijven verbeteren, zij het dat de groei aan een eerder bescheiden tempo gebeurt. Over de vastgoedmarkt werd niets nieuws gezegd.

De FED hield ook haar basisrente opnieuw ongewijzigd en herhaalde dat dit nog geruime tijd zo zal blijven. Opvallend was echter dat er binnen de FED een dissidente stem was, in de vorm van president Thomas Hoenig van de Kansas FED.

Hoenig is van mening dat het stilaan tijd wordt om de rente te verhogen. Hij gelooft dat het herstel sneller dan verwacht gebeurt en dat in de verte het inflatiegevaar opnieuw de kop opsteekt.

Daarmee kan de vraag worden gesteld wanner de FED haar basisrente inderdaad gaat verhogen. De consensusverwachting is dat dit ten vroegste tegen de zomer gaat gebeuren. Het blijft echter giswerk, want sommige economen verwachten pas in de herfst of de winter hogere rentetarieven.

Michael Darda, hoofdeconoom bij MKM Partners, is van mening dat de Amerikaanse economie dit jaar met 4% gaat groeien, waar de Wereldbank maar op een groei met 2,50% rekent.

Volgens Darda gaat de rente tegen de zomer nog niet naar omhoog, zelfs niet wanneer inderdaad blijkt dat de economie snel groeit. Hij sluit zelfs niet uit dat de FED tot 2012 gaat wachten alvorens de rente te verhogen.

Michael Englund, hoofdeconoom bij Action Economics, is het niet eens met zijn college Barda. Hij ziet de FED de rente verhogen na de verkiezingen van november, mogelijk in november zelf of in december.

De meningen lopen dus uiteen en uiteindelijk zal de beslissing van de FED om de rente te verhogen pas vallen wanneer een aantal stukken van de puzzel in elkaar vallen.

De twee belangrijkste factoren zijn herstel van de kredietverstrekking en een verbetering van de arbeidsmarkt. Dat is overigens ook de mening van Darda, die echter niet uitsluit dat het nog een tijdje kan duren alvorens beide voorwaarden zijn vervuld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content