Wall Street wordt met tal van negatieve factoren geconfronteerd
Volgens Tod Schoenberger van BlackBay Group wordt Wall Street met tal van uitdagingen geconfronteerd. Er is natuurlijk de Europese schuldencrisis, maar daarnaast mogen de beleggers ook wakker liggen van de zwakkere Chinese economie, van druk op de bedrijfswinsten, van de fiscale klip in de VS zelf, van druk op de inkomsten in de VS, van het inflatiegevaar enzovoort.
De Amerikaanse beurzen zijn niettemin hoger geopend, met beperkte winsten voor de belangrijkste indices. De winsten van afgelopen vrijdag kunnen dus goed vastgehouden worden. Zowel goud als olie en de euro worden opnieuw goedkoper. Gelukkig was er ook beter nieuw, zo leert ons een rapport.
Amerikaans bedrijfsleven staat er goed voor
USA: Beyond the horizon life goes on’ is het nieuwste rapport van Allianz Global Investors (AllianzGI). Het Amerikaanse bedrijfsleven staat er goed voor en Amerikaanse aandelen zijn aantrekkelijk door een aantal structurele factoren die vaak worden vergeten door het debat over de hoge overheidsschulden in industriële landen. Amerikaanse bedrijven boeken recordwinsten, maar dit is niet terug te zien in de koersen.
Enkele hoofdpunten uit het rapport zijn:
– Amerikaanse bedrijven en aandelen hebben het sinds begin 2011 uitzonderlijk goed gedaan. Bedrijfsobligaties stegen met 12%, bedrijfswinsten met 14% en aandelen (S&P500) met 7%. Maar aandelen zijn nog altijd niet duur gezien de recordwinsten en de koerswinstverhouding.
– De bedrijven in de VS (exclusief de financiële sector) hebben verder hun schuldenlast de afgelopen tien jaar niet zien toenemen. Integendeel, sinds het begin van de financiële crisis is de schuld van bedrijven, huishoudens en zelfs de financiële sector, als percentage van het bbp gedaald. Tegelijkertijd is de kaspositie van het bedrijfsleven flink gestegen.
– Het bedrijfsleven profiteert van de voortdurende groei van de Amerikaanse economie en de afnemende werkloosheid die ervoor zorgt dat de consumentenuitgaven weer stijgen. Maar ook lift men mee met het succes van de opkomende markten waar veel naar wordt geëxporteerd.
– Structureel heeft de VS ook een voorsprong op andere industriële landen wat betreft de demografische trend. Waar in landen als Duitsland, Japan en zelfs China de bevolking deze eeuw met 15 tot 27% zal dalen groeit de bevolking in de VS met liefst 70% tot 478 miljoen. Bovendien blijft de bevolking dankzij een hoog geboortecijfer en immigratie veel jonger dan in andere landen waardoor het veel minder hard wordt getroffen door de vergrijzing.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier