Wall Street viert negen jaar stierenmarkt

. © REUTERS

De stierenmarkt op Wall Street is vandaag precies negen jaar oud. Volgens waarnemers is de piek nog niet in zicht, maar het wordt moeilijk het sterke beursjaar 2017 te overtreffen.

Een stierenmarkt is een lange periode van stijgende koersen, zonder daling van 20 procent of meer. De huidige stierenmarkt op Wall Street begon negen jaar geleden. Dat maakt van deze hausse de op een na langste in de geschiedenis van de Amerikaanse beurzen.

Op 9 maart 2009 bereikten de Amerikaanse beurzen een dieptepunt na de zware crash die volgde op de financiële crisis. De S&P500 begon nadien aan een opwaarts rit, waarin de waarde van de aandelen in de meest bekende Amerikaanse index verviervoudigde.

De jongste tijd komt de klad wat in de hausse. Vooral de vrees voor inflatie en een stijging van de rente maakt beleggers voorzichtiger. Maar tot nu heeft de S&P500 een correctie van 20 procent of meer kunnen vermijden. De stierenmarkt blijft zo officieel voortduren.

Ook uit cijfers waarover The Wall Street Journal bericht, blijkt dat investeerders op hun hoede zijn. Een wekelijkse enquête van de American Association of Individual Investors toont aan dat ongeveer een kwart van beleggers denkt dat de beurs de komende zes maanden nog zal stijgen. Dat is lager dan het langetermijngemiddelde van 39 procent.

Waarnemers zien daarin een goed teken. Vaak wordt de piek van een stierenmarkt voorafgegaan door een overmatig enthousiasme op Wall Street. Dat investeerders voorzichtig blijven, kan dan ook een aanwijzing zijn dat de stierenmarkt nog even voort zal duren.

Toch zal het volgens velen moeilijk worden het topjaar 2017 te overtreffen. Vorig jaar steeg de S&P500 met ruim 20 procent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content