Wall Street kijkt uit naar de publicatie van de werkloosheidscijfers

Op basis van de futures zullen de Amerikaanse beurzen straks min of meer stabiel openen, de futures op de S&P 500 laten weinig beweging zien ten opzichte van het slotniveau van gisteren.

De huidige stand van de futures zegt echter niet zo veel omdat voor opening van de beurs nog de werkloosheidscijfers voor de maand oktober worden bekendgemaakt.

Algemeen wordt verwacht dat er vorige maand buiten de landbouwsector 125.000 nieuwe banen zijn bijgekomen. Anderzijds zou de werkloosheidsgraad lichtjes zijn gestegen tot 7,90%. Meevallende werkloosheidscijfers kunnen de financiële markten een extra duwtje in de rug geven.

Tijdperk van financiële repressie duurt voort

Financiële repressie en kwantitatieve verruiming waren als ongebruikelijke monetaire maatregelen bedoeld om de reële economie weer een andere richting in te sturen. Dat effect hebben ze volgens Bill Gross van PIMCO niet gehad. We hebben lagere rentetarieven gebruikt om te consumeren in plaats van te investeren.

In de VS is de netto binnenlandse besparingsratio al drie jaar negatief, en lager dan het in de moderne geschiedenis is geweest. De laatste keer dat dit voorkwam was tijdens de Grote Depressie.

Wanneer de reële groei van de Amerikaanse en mondiale economie wordt belemmerd, moet er bij portefeuillestrategieën worden uitgegaan van relatief kleine rendementen en een hoger risico op verstoringen op de financiële markten als gevolg van dwalingen in begrotings- en monetair beleid. De aankomende ‘fiscal cliff’ zou de eerste kunnen zijn van een hele reeks van dergelijke verstoringen.

De ‘cult of equity’, of beter nog: de ‘cult of total return’ – voor zowel obligaties als aandelen – is volgens Bill Gross voorbij, en het tijdperk van financiële repressie duurt voort.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content