Wall Street kan Bernanke-enthousiasme vasthouden

De Amerikaanse beurzen zijn vandaag hoger geopend, met meer dan behoorlijke winsten voor de belangrijkste indices. Die winsten lopen op tot in de buurt van een vol procent. Vooral de Nasdaq is goed gestemd, onder andere dankzij de koerswinst bij Apple.

Wall Street is de Bernanke-fase nu voorbij en kan zich beginnen te richten op de presidentsverkiezingen. Het ziet er volgens de peilingen steeds meer naar uit dat president Obama opnieuw is uitgelopen op zijn concurrent Mitt Romney. Laatstgenoemde reageerde op de verkeerde manier op de dood van de Amerikaanse ambassadeur in Libië.

Een belangrijk strijdpunt in de verkiezingsstrijd zal de economie worden. Obama zou gebaat zijn met meevallende werkloosheidscijfers vlak voor de verkiezingsdatum, maar het lijkt onwaarschijnlijk dat de arbeidsmarkt in de komende weken nog gaat versnellen. De werkloosheidgraad kan wat verbeteren, wat de beurzen nog meer zuurstof zou geven.

Ook Bernanke lost beloftes in

En tenslotte maakte ook voorzitter Bernanke van de Federal Reserve – evenals Mario Draghi – volgens ABN Amro de hooggespannen verwachtingen waar. De Fed zal een nieuw opkoopprogramma van obligaties starten met een omvang van USD 40 miljard per maand.

Aan de tijdsduur zit geen limiet; de Fed zal er net zo lang mee doorgaan tot de doelstellingen van meer economische groei en groei van de werkgelegenheid zijn bereikt.

De aandelenmarkten in de Verenigde Staten reageerden enthousiast en vandaag volgden ook de Europese markten dit enthousiasme.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content