Wachten op koopsignaal bij RWE

RWE lijkt zich volgens Geert van Herck langzaam te herstellen na de Duitse beslissing te stoppen met kernenergie. De twee grootste Duitse nutsbedrijven hebben sterk geleden onder de beslissing van de regering Merkel om de Duitse kerncentrales te sluiten.

Dit besluit nam de regering na het zware ongeluk met de kerncentrale van Fukushima in Japan. Recente feiten illustreren de impact van deze beslissing op de activiteiten van RWE.

Zo publiceerde RWE midden augustus lager-dan-verwachte recurrente winstcijfers over het tweede kwartaal: analisten hadden een bedrag van 1,71 miljard euro vooropgesteld maar RWE bleef steken op 1,67 miljard euro. De winstcijfers werden negatief beïnvloed door de sluiting van 2 Duitse kerncentrales.

Vorige week vernamen we dat het Japanse Hitachi met RWE en zijn Duitse sectorgenoot E.ON een overeenkomst heeft

gesloten om de participatie van beide groepen in het Engelse bedrijf Horizon Nuclear Power te kopen voor 1,1 miljard dollar.

Horizon Nuclear Power zou in het VK enkele kerncentrales gaan bouwen. Met de verkoop heeft RWE al zijn nucleaire

bouwactiviteiten stopgezet.

Al deze tegenvallende berichten hebben volgens Geert van Herck natuurlijk tot speculatie geleid dat RWE zijn dividend zou verlagen. Toplui van RWE hebben tot op heden verklaard dat het dividend niet verlaagd zal worden. Het huidige brutodividendrendement van net geen 6% moet de koers dan ook een steuntje in de rug kunnen geven.

Conclusie

Op de weekgrafiek ziet Geert van Herck de schade die eerst de financieel-economische crisis van 2007 – 2009 (daling van het energieverbruik) en daarna de Japanse kernramp van 2011 aan de koers van RWE toebrachten. De koers zakte van 102 euro begin 2008 tot 21,14 euro in september 2011.

Sindsdien is een herstel gestart en momenteel is de koers op een belangrijk kruispunt aangekomen. De koers zit gevangen tussen een stijgende trendlijn van september 2011 en dalende weerstandslijnen van maart/juli 2011.

Geert van Herck richt zijn aandacht op de top van september van dit jaar (36,30 euro). Als de koers een opwaartse uitbraak boven dit niveau kan realiseren, kan de koers richting zetten naar de volgende belangrijke weerstandszone van 42 – 44 euro.

De daggrafiek geeft een close-up van de almaar smaller wordende band waarbinnen de koers van RWE noteert. De komende dagen kan de koers mogelijk wat terugvallen naar de stijgende trendlijn.

Maar het koopsignaal komt volgens Geert van Herck pas bij een opwaartse uitbraak boven 36,30 euro. Zolang de koers er niet in slaagt boven dit niveau uit te stijgen, kan er ontgoocheling optreden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content