Waarom zou je beleggen in fondsen?
Beleggingsfondsen blijven in vergelijking met spaarboekjes minder populair. Toch is hun gezamenlijke inventariswaarde vorig jaar met twintig procent gestegen.
Eind vorig jaar vertegenwoordigden alle spaarboekjes samen in ons land een bedrag van bijna 260 miljard euro. Op dat moment groeiden de in België gecommercialiseerde beleggingsfondsen aan tot een goede 140 miljard euro. Recentere gegevens zijn niet beschikbaar, maar de cijfers geven aan dat Belgen veel meer sparen dan beleggen in fondsen.
Nochtans gaan de beleggingsfondsen er systematisch op vooruit. Ter illustratie: eind 2011 waren alle fondsen in ons land samen goed voor een bedrag van slechts 104 miljard euro. Alleen al in het afgelopen jaar groeide hun gezamenlijke waarde aan met twintig procent. Die evolutie is vooral te danken aan nieuwe inschrijvingen.
Voor heel wat Belgen vormen de nu toch wel erg lage rentes op spaarboekjes immers stilaan de aanleiding om een gedeelte van hun centen naar de beurs te versluizen. Dat verklaart meteen het toenemende succes van de beleggingsfondsen. Deze producten hebben bovendien een aantal troeven in huis ten opzichte van individuele aandelen.
Spreiding van je risico
Fondsen laten je alvast in één keer beleggen in verschillende bedrijven, sectoren, landen en activaklassen. Door je geld te spreiden, kan je het risico van je portefeuille gevoelig verminderen. En dit voor een beperkt bedrag: met duizend euro kan je bijvoorbeeld al in honderd ondernemingen tegelijkertijd beleggen.
Een bijkomend voordeel is dat je via een fonds in markten kan beleggen die voor een particuliere investeerder moeilijk toegankelijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan Chinese aandelen, exotische groeilanden of grondstoffen. Fondsen worden bovendien op een professionele manier samengesteld en beheerd. Daar kan je als individuele belegger moeilijk tegenop – ook al zou je toegang hebben tot de snelste en beste informatiekanalen.
Voor elk wat wils
Het aanbod aan fondsen in ons land is erg groot. Je kan kiezen uit duizenden aandelenfondsen, obligatiefondsen, gemengde fondsen, fondsen met een geografische invalshoek, thematische fondsen, duurzame fondsen, enzovoort. Elk type belegger – van de meest voorzichtige tot de meest dynamische – vindt er dus zijn gading.
Aan beleggen in fondsen zijn wel een aantal kosten verbonden, zoals instapkosten, uitstapkosten en beheerskosten. Je doet er goed aan om hier vooraf naar te informeren, want ze kunnen je rendement gevoelig naar beneden halen. Weet wel dat de kosten wellicht lager zijn dan wanneer je individueel zou beleggen in alle onderliggende activa van het fonds.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier