Waarom speculeren op een lagere olieprijs niet zal renderen

© Reuters

De prijs van een vat Brent uit de Noordzee viel begin deze week terug naar het laagste peil sinds juni 2012. Beleggers die mikken op een lagere olieprijs zullen echter ontgoocheld worden.

De fundamentele vraag- en aanbodsituatie oogt op dit moment niet bijzonder goed, al is de cruciale vraag voor beleggers in hoeverre dit al in de prijzen zit verrekend. Nu nog agressief short gaan op ruwe olie lijkt ons om meer dan één reden niet zonder gevaar.

1. Capaciteitsverminderingen loeren om de hoek

Hoewel de OPEC-leden vorige maand gezamenlijk meer ruwe olie naar boven haalden, verlaagde topproducent Saoedi-Arabië de output met meer dan 400.000 vaten per dag. OPEC liet al weten dat de officiële productiequota in 2015 kunnen dalen naar 29,5 miljoen vaten/dag (vandaag is dat 30 miljoen). Dit zal wel moeten want de behoefte aan OPEC-olie zal volgend jaar dalen naar 29,2 miljoen vaten per dag. Dit is 1,1 miljoen vaten per dag onder het niveau van vorige maand.

2. Geopolitieke situatie blijft gespannen

De markt is erg zelfgenoegzaam geworden ten aanzien van de talrijke geopolitieke conflicten in het Midden-Oosten. Ook de situatie in Libië en Nigeria, beide belangrijke olieproducenten, blijft gespannen. De impact op het marktevenwicht was tot nog toe erg gering, maar er is geen enkele garantie dat het normale productie- en exportritme in die landen duurzaam kan worden gehandhaafd.

3. China nog niet afschrijven

Enkele tegenvallende macro-economische cijfers voorspellen weinig goeds over de Chinese olieconsumptie. Toch wordt een belangrijk aspect vaak over het hoofd gezien. China is in het tweede kwartaal abrupt gestopt met het aanvullen van de strategische olievoorraden. Tot dan toe kwamen er gemiddeld 740.000 vaten per dag bij. We zien deze strategische aankopen eerder vroeg dan laat terug hernemen. De Chinezen bewezen al meermaals dat ze er vaak in slagen om de grondstoffenmarkten erg goed te timen en op die manier te profiteren van de lage prijzen om hun olievoorraden terug aan te vullen. (KL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content