VS overwegen oprichting ‘bad bank’

Terwijl de Britse regering steeds duidelijker kiest voor een nationalisering van de banksector, wordt in de Verenigde Staten druk gespeculeerd over de oplossing die Barack Obama gaat zoeken.

Simon Johnson, voormalig chef economie bij het Internationaal Monetair Fonds en nu professor aan het Massachusetts Institute of Technology’s Sloan School of Management, merkt op dat de VS liever de voorkeur geven aan privé-initiatief.

De U.S. government heeft tot dusver 192,30 miljard dollar verstrekt aan 257 grote en kleine banken. Dit ‘bailout programma’ is echter allesbehalve populair bij de bevolking.

Het idee van een door de overheid gerunde “bad bank”, waar in de zogenaamde ’toxic assets’ zouden worden ondergebracht, wint steeds meer veld. Daarmee zouden deze probleemkredieten van de balans van de banken verdwenen zijn.

De bank zou kunnen lijken op de Resolution Trust Corp., die in 1989 werd opgericht om de problemen bij de savings and loans op te lossen. De vraag is echter wie gaat betalen voor de probleemkredieten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content