VS nemen laatste horde naar hogere rente

Janet Yellen. Een renteverhoging in de Verenigde Staten kan de Belgische burger moed geven. © .
Jasper Vekeman medewerker Trends en Moneytalk 

De Amerikaanse arbeidsmarkt blijft vooruit boeren, dus staat niets een nieuwe renteverhoging in de weg. Fietsenfabrikant Accell plant een versnelling hoger te schakelen en rekent daarvoor op de elektrische tweewieler.

De Europese beurzen gingen voor de derde dag op rij hoger. De invloedrijkste barometer, de Eurostoxx50, won 0,2 procent. Ook Brussel kan terugblikken op drie opeenvolgende handelsdagen met winst. De Bel-20 klom 0,5 procent.

De goede luim bij de aandelenbeleggers had alles te maken met het sterke banenrapport in de Verenigde Staten. De Amerikaanse economie creëerde in februari meer jobs dan was verwacht, waardoor de werkloosheid nog een beetje is gezakt. Nog belangrijker is dat ook de looninflatie weer een beetje hoger lag dan een maand eerder. Die cijfers bevestigen de claim van Janet Yellen, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (Fed). Zij zei vorige week dat de economie dicht bij het doel van volledige tewerkstelling aanleunt.

Er is nauwelijks nog twijfel dat de Fed de rente volgende week voor de derde keer zal optrekken. Daar houden de markten al heel erg rekening mee, getuige de recente stijging van de Amerikaanse rente en de dollar. Ook de beurzen zien de hogere rentes als een gunstig signaal van economisch betere tijden. Voor beleggers is het volgende week vooral uitkijken naar de begeleidende boodschap van Yellen. De vraag is of de machtigste vrouw in de financiële wereld de rente versneld plant op te trekken of onder druk van de sterke dollar ruimte laat voor een adempauze.

Opvallend bedrijfsnieuws vandaag kwam er van Accell. De Nederlandse fietsenfabrikant boven onder meer de merken Batavus en Sparta boekt voor het eerst meer dan 1 miljard euro omzet. Nochtans verkocht de groep in 2016 bijna 200.000 fietsen minder dan een jaar eerder, maar het waren wel duurdere fietsen. Accell profiteert zo volop van de toenemende populariteit van elektrische fietsen, die nu al goed zijn voor 40 procent van de omzet. Onderliggend waren analisten niet overweldigd door de cijfers. De winst bleef nagenoeg stabiel, onder meer omdat het bedrijf oudere modellen tegen bradeerprijzen op de markt gooide.

De klim van 4,5 procent had vooral te maken de straffe ambities die het bedrijf toont. De komende vijf jaar wil het de omzet nog eens met de helft doen toenemen en tegelijk wil het de winstmarges optrekken. Analisten plaatsen wel vraagtekens bij die ambitieuze toon. De groep is nog op zoek naar een nieuwe topman. In februari kondigde CEO en voorzitter René Takens, de voorbije achttien jaar de sterke man, zijn afscheid aan. De zoektocht naar een opvolger is bezig, maar ondertussen is er dus wel al een nieuwe strategie. De nieuwe sterke man moet met andere woorden die strategie onderschrijven, ofwel zal hij die strategie meteen overboord gooien.

De voornaamste afspraak op de agenda is woensdag het rentebesluit in de VS. Maar ook eerder op de week staan boeiende dingen te gebeuren. Dinsdag komt bijvoorbeeld Volkswagen met zijn jaarcijfers. Het resultatenseizoen loopt stilaan wel op zijn laatste benen. In ons land passeren volgende week onder meer nog Jenssen, Argen-x en GBL de revue. In het buitenland komen er ook cijfers van ABN Amro, Munich Re en Beter Bed.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content