VS herstelden sneller van de opgelopen klappen dan Europa

Professor Stefan Duchateau merkt op dat de VSA veel minder geïmpacteerd werd dan Europa en veel sneller kon herstellen van de rake financiële klappen.

De efficiëntere politieke besluitvorming speelde hierin zeker een rol maar het feit dat Basel II in de VSA slechts gedeeltelijk en met veel vertraging werd ingevoerd heeft de impact gemitigeerd.

Men kan hierbij volgens professor Stefan Duchateau de opmerking niet vermijden dat regelgeving op zich een belangrijke bijdrage vormt tot systeemrisico.

Een reglementair kader zet immers alle deelnemers in dezelfde richting. Waneer deze richting dan compleet fout is ( door inaccurate maatgetallen voor risico en/of foute assumpties bij het calibreren van modellen ) dan loopt iedereen tegelijk tegen dezelfde muur en implodeert het financiële systeem.

Dit druist lijnrecht in tegen de gangbare conclusie dat een paar “foute” bankiers het hele systeem op de helling hebben gezet door de regels aan hun laars te lappen .

Populair, maar niet correct : Het financiële systeem ging ten onder omdat de meeste spelers de regels zeer nauwgezet maar blindelings volgden. Slechte regels, die op zeer procylische wijze, het nemen van die risico’s aanwakkerden die systematisch te laag werden ingeschat.

Vandaar ook het ongemakkelijke gevoel dat ontstaat wanneer men politici nu opnieuw hoort roepen om meer en strengere regels. Niemand durft de zeer dubieuze kwaliteit van het regelgevend kader in vraag te stellen. “Slechte” mensen moeten worden bestraft, maar wat doe je met mensen die “slechte” wetten maken?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content