VS hebben meer fabrieksjobs en meer exportgerichte groei nodig

De Amerikaanse beurzen noteren vandaag in het rood, zonder dat er van grote bewegingen sprake is bij de belangrijkste indices. Het is opvallend dat de verhandelde volumes veel lager liggen dan enkele maanden geleden het geval was, wat slechts deels aan de vakantieperiode kan worden geweten.

De situatie op de Amerikaanse arbeidsmarkt verbetert langzamerhand, maar de Verenigde Staten hebben meer fabrieken en exportgerichte groei nodig. Austan Goolsbee, professor van de Booth School of Business van de University of Chicago geeft daarbij het voorbeeld van zijn eigen stad.

Tussen mei 2011 en mei 2012 is de werkloosheidsgraad in Chicago met 1,70% gedaald (van 11,50 naar 9,80%), een daling die sterker was dan in andere Amerikaanse steden. Over dezelfde periode daalde de nationale werkloosheidsgraad slechts met 0,80%.

Ook koffieprijs onder druk

Het drogere weer zette volgens Royal Bank of Scotland ook de koffieprijs onder druk. Met een prijsdaling van 7,1 procent op weekbasis was koffie de grootste verliezer. In Brazilië kan nu sneller worden geoogst, waardoor het aanbod op korte termijn zal toenemen.

De Vietnamese General Statistics Office liet weten dat de uitvoer van robusta in juli met 7,8 procent op maandbasis zal afnemen. Bij katoen bleef de prijsdaling beperkt tot 1,8 procent op weekbasis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content