VS-economie heeft veel meer jobs nodig, economische groei kan verstikken

Het risico blijft bestaan dat de economie in de Verenigde Staten verstikt geraakt, zo meent Dexia. Volgend jaar zullen maandelijks 130 000 nieuwe banen nodig zijn die een voldoende stevige basis vormen om de loonmassa en de consumptiebestedingen met 2 % per jaar te doen stijgen.

Maar intussen blijft de jobcreatie teleurstellen (in de privésector kwamen er vorige maand 67 000 banen bij). Hoopgevend is wel dat er sinds enkele weken een einde is gekomen aan de stijging van de nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering: het aantal aanvragen daalde van 500 000 eind augustus tot 450 000 midden september.

Dat deed de ongerustheid over een mogelijke nieuwe verslechtering op de arbeidsmarkt wegebben. Al bij al lijkt een scenario met een gematigde groei van 2,5 % in 2011 volgens Dexia vandaag het meest waarschijnlijk.

Omdat de werkloosheid hoog blijft en de economische vooruitzichten “ongewoon onzeker” zijn – om het met de woorden van Ben Bernanke te zeggen – zal het rentebeleid nog verschillende maanden vrij soepel blijven.

Sterker nog, de Federal Reserve is bereid alle middelen te gebruiken waarover ze beschikt – ook opnieuw langetermijnschuld opkopen als dat nodig zou zijn – om de voortzetting van het herstel te ondersteunen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content