Vrijdag vergaderen centrale bankiers en G-20 financieminsters

Het heropflakkeren van de Europese schuldencrisis heeft er toe geleid dat de ogen eens te meer zijn gericht op de overheden. Vraag is wat de regeringen en/of de centrale banken gaan doen om de crisis in te dijken. Die dreigt zich namelijk uit te breiden van Spanje naar andere Europese landen.

Philippe Gijsels van BNP Paribas merkt dat op de ongewone maatregelen die tot dusver door de Europese Centrale Bank werden genomen, eerder een palliatief dan wel een genezend karakter hadden. Eigenlijk werd een oplossing voor de problemen steeds weer op de lange baan geschoven.

In een aantal landen blijft de economische situatie moeilijk en dat is dan waarschijnlijk nog zacht uitgedrukt. In de afgelopen maanden heeft de politiek de financiële markten in beweging gezet en dat zal waarschijnlijk ook in de onmiddellijke toekomst zo blijven.

Capaciteit van IMF zal opgetrokken worden

Vrijdag vergaderen de centrale bankiers en de G-20 financieminsters en één van de punten op de agenda zal het optrekken van de capaciteit van het Internationaal Monetair Fonds worden. Vraag is alleen met welk bedrag die capaciteit zal worden verhoogd.

Volgens de laatste persberichten zou er sprake zijn van een verhoging van de capaciteit door G30 met 400 tot 500 miljard dollar, wat iets minder is dan het bedrag van 600 miljard dollar waar aanvankelijk was gedacht. Gijsels merkt tenslotte nog op dat de Franse verkiezingen een bijkomende bron van nervositeit is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content