Vrees voor Amerikaanse vastgoedsector neemt opnieuw toe

De verkopen van bestaande huizen in de Verenigde Staten zijn vorige maand met bijna 17% gedaald. De daling was de ergste in meer dan 40 jaar. Gaat de vastgoedsector een tweede recessie tegemoet? Zo’n vaart hoeft het niet meteen te lopen.

De daling was hoofdzakelijk te wijten aan het feit dat de Amerikaanse overheid kandidaat-kopers extra tijd gaf tot 30 april om te genieten van een belastingvoordeel van 8000 dollar bij de aankoop van een nieuwe woning.

De daling was veel groter dan verwacht. De verkopen daalden in december met 16,70%, zodat op jaarbasis 5,45 miljoen huizen werden verkocht. In november waren er dat nog 6,54 miljoen, zo blijkt uit de cijfers verstrekt door de National Association of Realtors.

Volgens een rondvraag gedaan door Thomson Reuters was algemeen gerekend op een daling van de woningprijzen met maar 10%.

Volgens Paul Dales, hoofdeconoom bij Capital Economics, is de vrees voor de Amerikaanse vastgoedsector opnieuw toegenomen. De kans neemt toe dat die niet op eigen houtje zal standhouden zodra de fiscale steunmaatregelen ingetrokken worden.

Op jaarbasis zijn de verkopen van woningen in de Verenigde Staten nog steeds met 21% gestegen. Vanaf de piek van de woningmarkt meer dan vier jaar geleden zijn de verkopen echter met 14% gedaald.

De National Association of Realtors is niettemin van mening dat de vastgoedmarkt in de Verenigde Staten aan het uitbodemen is. Verder herstel zal echter afhangen van het feit of de arbeidsmarkt zich in de tweede helft van dit jaar gaat stabiliseren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content