Vrees dat Europese schuldencrisis ontspoort, groeit met de dag

Zowel Frankrijk als Spanje slaagden er vandaag in om met succes staatsobligaties te veilen, maar het succes van die veilingen kon het pessimisme bij de beleggers niet wegnemen. De koersen van de perifere obligaties stonden opnieuw onder druk, waarbij vooral de koersdalingen bij Italiaanse en Spaanse staatsobligaties opvielen.

Het rendement op de 10-jarige Italiaanse staatsobligatie steeg voor de derde dag op rij, dit in reactie op het nieuws dat de industriële orders in het land sterker dan verwacht zijn gedaald. Het minister van Financiën waarschuwde bovendien dat de financieringskosten nog zullen stijgen.

Het rendement op de 10-jarige Italiaanse staatsobligatie kwam uit op 5,59%, of een stijging met 11 basispunten ten opzichte van het slotniveau van gisteren. Anderzijds steeg de rente op Spaanse staatsobligaties ondanks de geslaagde veiling met 8 basispunten tot 5,91%.

Spreads nemen weer toe

Peter Schaffrik, head of European interest-rate strategy bij Royal Bank of Canada in Londen, wees er op dat de spreads tussen de perifere en de Duitse staatsobligaties in de afgeloen dagen opnieuw zijn opgelopen, hetgeen duidelijk aangeeft dat de onrust weer toeneemt.

De vrees dat de Europese schuldencrisis ontspoort, groeit met andere woorden met de dag. Spanje en Italië worden met lage economische groei en oplopende overheidstekorten geconfronteerd, zodat bunds nog steeds als een veilige vluchthaven worden beschouwd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content