Vraag van bedrijven naar geld staat sterk onder druk

Op het vlak van bedrijfsresultaten hebben we de agenda voor deze week grotendeels al gehad. Vandaag rapporteren op Wall Street nog bedrijven als Chimera Investment en Costco Wholesale, met HJ Heinz en Tiffany & Co als uitschieters. In Europa vermeldt de agenda de cijfers van Cable & Wireless en Daily Mail and General Trust. Ook SABMiller komt vandaag met cijfers.

Banken kunnen genoeg liquiditeit aanbieden

Uit het liquiditeitsrapport van de ECB blijkt volgens Theodoor Gilissen Bankiers dat banken genoeg liquiditeit in de markt kunnen aanbieden, maar dat de vraag van met name bedrijven nog sterk onder druk staat. De aanscherping van de kredietvoorwaarden zette nog wel door, maar in een gematigder tempo.

ECB-president Draghi benadrukte dat Europese overheden de begrotingsdiscipline moeten doorzetten, de bankensector moeten versterken en structurele hervormingen moeten doorvoeren.

Tevens moet de nadruk veel meer op economische groei komen te liggen. Draghi werd immers iets pessimistischer over de economische groei in de eurozone.

Merkel gaat hier ook in mee, mits het maatregelen zijn voor een structurele groei en geen eenmalige impulsen.

Europese bedrijven kunnen zich nog op andere manieren financieren

Ligt er een risico voor het bedrijfsleven, en dus de economie als geheel, in de terughoudendheid van banken bij het verschaffen van kredieten aan bedrijven?

Drie andere bronnen van financiering zijn mogelijk: obligaties, securisatie van bankleningen, en onderlinge kredietverlening door bedrijven zelf.

Met name in de uitgifte van bedrijfsobligaties is de laatste jaren een forse ontwikkeling te zien die zichzelf versterkt, constateert Goldman Sachs. Als tweede zou onderlinge kredietverlening kunnen helpen om deze transitieperiode soepel te laten verlopen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content