Vraag naar computers blijft dalen, Dell onzeker over toekomst

Gisterenavond maakte Dell de kwartaalcijfers bekend en daaruit bleek dat de verkopen van personal computers blijven dalen. De economische situatie is daar verantwoordelijk voor, maar daarnaast stuit de computer steeds meer op de concurrentie van de tablets.

Vanavond maakt Hewlett-Packard de kwartaalcijfers bekend en waarschijnlijk zal HP deze trend gaan bevestigen. In reactie op de cijfers noteert de koers van Dell in de nabeurshandel zowat 4,50% lager. Apple heeft het goed gedaan op de beurs, maar lijkt nu even over het hoogtepunt heen te zijn.

Helft van Amerikaanse maïsvelden is in slechte staat

Uit het Crop Progress Report van het USDA bleek volgens Royal Bank of Scotland dat ongeveer 50 procent van alle maïsvelden in slechte of heel slechte staat was.

Dit is het hoogste niveau sinds 1988. De yield of opbrengst per hectare zal gemiddeld op 123,4 bushel uitkomen tegenover een eerdere prognose van 146 vorige maand en 147,2 vorig jaar.

Dit is het laagste cijfer sinds 1995. Het USDA ziet de globale maïsopbrengst in het oogstjaar dat start in oktober afnemen naar 849,01 ton tegenover 876,84 ton vorig jaar. Een maand geleden bedroeg de oogstprognose nog 905,23 ton.

Toch was er ook nog positief nieuws voor maïs. De oogstprognose voor China werd opgetrokken naar 200 miljoen ton tegenover 192,78 ton vorig jaar.

Daardoor zal het land minder maïs moeten invoeren dan eerst werd verwacht. Het USDA stelt een importcijfer van 2 miljoen ton voorop tegenover een eerder verwachte 5 miljoen ton.

De globale maïsconsumptie wordt dit jaar verwacht voor het eerst sinds 1996 af te nemen naar 861,64 miljoen ton. Met een

geschatte voorraad van 123,33 miljoen ton is er op korte termijn nog geen gevaar op schaarste.

In het kader van de tegenvallende opbrengsten en de hogere prijzen deed de topman van de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) een opmerkelijke oproep naar de Verenigde Staten.

In een opiniestuk in de Financial Times vraagt de topman om de productie van biobrandstoffen met maïs stop te zetten om een voedselcrisis te vermijden.

Een Amerikaanse wet legt op dat 40 procent van de oogst gebruikt moet worden voor de productie van biobrandstof (ethanol). De quota voor het gebruik van biobrandstoffen werden ingesteld om minder afhankelijk te zijn van het buitenland voor brandstof.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content