Vorige booms in kredietverstrekking veroorzaakten altijd diepe recessies

In de afgelopen jaren hebben de centrale banken, inclusief de Amerikaanse centrale bank, de Europese Centrale Bank en de Bank of England, op grote schaal liquiditeiten in het financieel systeem. Dat gebeurde op verschillende manieren, afhankelijk van land tot land.

Vorige booms in kredietverstrekking op een dergelijke schaal veroorzaakten altijd diepe recessies en ook ditmaal lijkt de wereldeconomie daar niet aan te kunnen ontsnappen. Daarbij wordt steevast verwezen naar wat Japan in de jaren 80 van de vorige eeuw is voorkomen.

Depressie valt niet uit te sluiten

Roger Nightingale, economist en strategist bij RND Associates, wijst er op dat het injecteren op grote schaal van geld in het monetair systeem speculanten aantrekt die het geld gaan gebruiken voor doeleinden waar het eigenlijk niet voor was bedoeld. Op die manier ontstaan zeepbellen.

Op het moment dat de centrale banken gaan beseffen dat de gevolgde strategie niet werkt, dreigen we in een depressie weg te zinken.

Een dergelijk scenario valt in de huidige omstandigheden niet uit te sluiten. Het geïnvesteerde geld zou beter zijn gebruikt voor investeringen in hernieuwbare energie en genetische engineering.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content