Vooruitzichten voor Oost-Europa zien er allesbehalve denderend uit

Het derde kwartaal van 2012 toonde nogmaals dat het op de groeimarkten niet allemaal rozengeur en maneschijn is. Wereldwijd vond er een verdere correctie plaats en de emerging markets bleken dus allesbehalve crisisbestendig te zijn.

China was in de afgelopen weken de uitzondering die de regel bevestigt. Oost-Europa wordt anderzijds zwaar getroffen door de Europese schuldencrisis.

James Donald, head of emerging markets bij Lazard Asset Management, is van mening dat de huidige vooruitzichten voor met name Oost-Europa er allesbehalve denderend uitzien, zonder rekening te houden met een correctie van de omvang van die van vorig jaar.

Oost-Europa zal namelijk niet kunnen ontsnappen aan het fall-out effect van de Europese schuldencrisis. Heel wat Oost-Europese landen doen namelijk zaken met Griekenland en/of met andere landen uit de Europese periferie, zodat het effect meteen voelbaar kan zijn.

Sommige landen zijn kwetsbaar dan andere

Ingrid Baker, portfolio manager van het Invesco Emerging Markets Equity Fund, merkt op dat sommige landen kwetsbaarder lijken dan andere. Zij stelt dat met name Hongarije, Polen en de Tsjechische republiek erg gevoelig zijn voor wat er in de eurozone gebeurt.

Hongarije is er het slechtst aan toe, met oplopende consumentenschulden, een zwakke munt en een dubieuze besparingspolitiek.

Oostenrijk, dat veel geld heeft geleend aan Hongarije, kan eveneens klappen krijgen. Baker geeft in de regio de voorkeur aan Rusland, dit vanwege de lage waardering van de beurskoersen. Helemaal risicovrij is het land echter niet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content