Winstverwachting van Deere onder druk
Na enkele erg sterke weken in mei werden de beurzen in de loop van vorige week fors teruggewezen.
De toenemende weerstand bij een aantal gouverneurs binnen de Federal Reserve ten aanzien van de uiterst soepele monetaire politiek leidde tot een realitycheck bij de aandelenbeleggers. Na enkele erg sterke weken in mei werden de beurzen in de loop van vorige week fors teruggewezen. De toenemende weerstand bij een aantal gouverneurs binnen de Federal Reserve ten aanzien van de uiterst soepele monetaire politiek leidde tot een realitycheck bij de aandelenbeleggers. Een logische correctie, met andere woorden, want de aandelenmarkten koppelden zich de jongste tijd wel heel nadrukkelijk los van de obligatie- en de grondstoffenmarkten. Het doet de Inside Marktenindicator weer achteruitgaan (score van -12 naar -14). De komende weken en maanden moeten uitwijzen of het gaat om een correctie van dertien in een dozijn (2 à 5%), of dat we een pittiger correctie ondergaan (5 à 15%). De enorme instroom richting aandelen doen het eerste veronderstellen, de ongezond hoge stand van zowat alle sentimentsindicatoren sluiten het tweede toch ook niet uit.
Een gemengd beeld kregen we midden mei te zien bij de kwartaalresultaten van Deere&Company. De cijfers op zich waren van een recordniveau en boven de analistenconsensus, maar tegelijkertijd diende de gigant in landbouwwerktuigen een omzetwaarschuwing te geven voor het volledige boekjaar 2012-2013 (afsluitdatum 31/10). Maar de cijfers op zich waren dus wel iets beter dan verwacht. De winst per aandeel kwam uit op 2,76 USD per aandeel, tegenover een gemiddelde analistenverwachting van 2,72 USD per aandeel. De nettowinst klom met 3%, tot 1,08 miljard USD, bij een 9% hogere omzet (10,9 miljard USD). Zowel omzet als winst zijn recordcijfers. Voor het volledige boekjaar werd echter de toename voor die verkopen van werktuigen teruggeschroefd van +6 naar +5%. De winstverwachting voor het boekjaar 2012-2013 blijft wel op 3,3 miljard USD.
De vraag is natuurlijk of de recordcijfers in het afgelopen kwartaal niet een piek in de omzet- en winstevolutie betekenen. Steeds meer waarnemers vrezen daar wel voor. De oogstverwachtingen voor de landbouwgrondstoffen zijn heel wat beter dan vorig jaar en dat kan de prijs van de granen, zoals mais, de komende maanden wel eens 15 tot 20% lager zetten. En lagere inkomsten voor de boeren betekent het jaar nadien meestal lagere orders voor landbouwwerktuigen. We zien dat de winstverwachtingen voor het boekjaar 2013-2014 bij Deere & Co onder druk staan en gezien de mogelijkheid dat een tussentijdse algemene beurscorrectie is ingezet, verlagen we het advies tot ‘houden’ (rating 3B) en proberen we het uit de voorbeeldportefeuille te halen bij middel van een verkooplimiet.
Net als bij Deere & Company kregen we een gemengd beeld naar de aanleiding van de resultaten bij het Duitse K+S (ticker SDF; ISIN-code DE000KSAG888). Zowel de omzet als de winst kwamen (licht) boven de analistenverwachtingen uit. De omzet lag 5% boven de verwachtingen en het bedrijfsresultaat (ebit) 2%. Als we dan kijken naar de twee grote divisies, dan deed zout het, zoals verwacht, een stuk beter dan vorig jaar, maar bleef wel onder de analistenconsensus (73 miljoen EUR resultaat, +62% op jaarbasis, maar 25% onder de gemiddelde verwachting van de analisten). De kalihoudende meststoffen deden het dan weer een stuk beter dan verwacht, met een ebit die 13% boven de analistenconsensus uitkwam. De vooruitzichten voor het volledige boekjaar werden bevestigd. De markt mikt op 2,2% omzetgroei en 1,5% toename in de ebit. Dat komt overeen met een winst in de buurt van 3 EUR per aandeel. Toch was de koersreactie negatief. We kunnen moeilijk tevreden zijn met de koersevolutie de jongste weken. Toch krijgt het aandeel (voorlopig?) het voordeel van de twijfel omwille van de lage koers en de bijhorende lage waardering (11 keer de verwachte winst; ev/ebitda van 6,…). Tot nader order handhaven we het advies ‘koopwaardig’ (rating 1B).
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier