Wachten op de Verenigde Staten

Door de onzekerheid over de Amerikaanse begroting voor 2014 en het schuldenplafond hebben we beslist met de trackers Lyxor ETF Bear Eurostoxx50 en Proshares Short QQQ het thema ‘bescherming’ nog in de voorbeeldportefeuille aan boord te houden.

Dat blijkt voorlopig terecht te zijn, want Wall Street en ook de Europese aandelenmarkten doen het, na de ‘Fed-bonus’, rustig aan en vertonen een licht dalende tendens. Er zijn nog geen ernstige tekenen van toenadering tussen de Republikeinen en de Democraten. Een eventuele fiscale crisis in de VS zal de komende weken dan ook het belangrijkste aandachtspunt op Wall Street zijn. De verhoopte benoeming van Janet Yellen tot voorzitter van de Federal Reserve kan tussentijds voor wat verstrooiing zorgen.

Na enkele dagen wachten is de aankooplimiet voor Tubize gehaald.Zo hebben we ook voor het thema ‘vergrijzing’ het aantal waarden naar drie kunnen verhogen en het gewicht tussen de beoogde 10 en 15% kunnen brengen. Met Fresenius Health Care en Novartis houden we nog twee alternatieven achter de hand, maar dan moet er eerst plaats worden geruimd. Idealiter zouden we de groeimarkt van de behandeling van oogziektes spreiden over Novartis (via de dochter Alcon) en Thrombogenics. Maar vandaag vinden we een koers van afgerond 70 CHF voor Novartis te hoog en die van Thrombogenics na de Kempen-val te laag om voor die combinatie vandaag iets concreets te ondernemen. Het order voor Telenor wordt (voorlopig?) teruggetrokken, omdat de koers al op de faire waarde van het aandeel noteert en ver verwijderd is van onze aankooplimiet.

Ook de index van de oliedienstenbedrijven op Wall Street scheert dezer dagen weer hoge toppen. Enkel in 2008 vertoefde die index in nog hogere sferen. De (tussentijdse) top van juli 2011 werd intussen wel vlot gepasseerd. Met dank ook aan de Federal Reserve, die nog wil wachten met de tapering. Ook het aandeel van Schlumberger, dat deel uitmaakt van die index, deed het de afgelopen weken en maanden uitstekend. Sinds de resultaten voor het tweede kwartaal een schot in de roos waren, ligt het aandeel weer erg goed in de markt. De grootste oliedienstenspeler ter wereld namen we een drietal maanden geleden op in de voorbeeldportefeuille, omdat het onze favoriete energiewaarde is om in te spelen op de schaliegasrevolutie in de VS.

Schlumberger beschikt over de beste technologische expertise om van schaliegasprojecten een succes te maken en dus tot sterke productieresultaten te komen. Een belangrijke troef van het Frans-Amerikaanse oliedienstenbedrijf op langere termijn is ook zijn wereldwijde aanwezigheid. Voor het afgelopen tweede kwartaal stond de analistenconsensus op 11,15 miljard USD omzet en 1,10 USD winst per aandeel. De uiteindelijke resultaten leverden een omzet van 11,18 miljard USD en 1,15 USD winst per aandeel op. Beide cijfers lagen dus boven de verwachtingen van de analisten. Al op 18 oktober kennen we de cijfers voor het derde kwartaal. De analistenconsensus mikt deze keer op een omzet van 11,6 miljard USD en een winst per aandeel van 1,24 USD.

In drie maanden tijd is het aandeel met circa 25% gestegen. Tegen 18 keer de verwachte winst voor dit en 15 keer die van volgend jaar is de onderwaardering al voor een groot stuk weggewerkt. Vandaar dat we het advies verlagen naar ‘houden’ (rating 3B). Onze faire waarde van 93 USD komt snel dichterbij en kan dus de komende weken een verkooplimiet ontlokken.

THEMA BESCHERMING

Lyxor ETF Bear DJ Eurostoxx 50:Amerikaans schuldenplafond doet index van hoogste peil in 5 jaar terugvallen

Proshares Short QQQ:technologiebeurs Nasdaq doet het voorlopig beter dan de andere Amerikaanse indexen

THEMA CONSUMPTIE MIDDENKLASSE OPKOMENDE LANDEN

Boskalis: krijgen zicht op derde kwartaalcijfers op 15/11

Casino: Franse retailer nieuwkomer in de voorbeeldportefeuille

Standard Chartered: Britse bank haalt 90% van inkomsten uit Azië en Afrika; nieuwkomer

Volkswagen (preferente aandelen): nieuwkomer in de voorbeeldportefeuille

THEMA (ALTERNATIEVE) ENERGIE

Areva:het blijft wachten op duidelijke signalen uit Japan om uraniummarkt te doen keren

Fred Olsen Energy:op 29/10 cijfers voor derde trimester

Schlumberger:koers loopt verder op (zie elders); resultaten op 18/10

THEMA GOUD&METALEN

Anfield Nickel: kansen op deal blijven

Lumina Copper:aanloop naar Argentijnse verkiezingen (27/10) doet interesse voor het aandeel geleidelijk aan herleven

Lyxor Gold Bullion:ondanks het feit dat ’tapering’ niet doorgaat, presteert goudprijs voorlopig erg matig

THEMA LANDBOUW

CF Industries: uitblinker op dit moment; cijfers derde kwartaal op 5/11

Deere & Company: bekijkt alternatieven voor afdeling waterirrigatie

Tessenderlo: verkoop profielactiviteiten afgerond

THEMA VERGRIJZING

Sanofi: belangrijke nieuwsberichten op komst; middel tegen MS Aubagio goedgekeurd voor Europa

Thrombogenics:negatief analistenrapport van Kempen&Co deed de koers een nieuwe duik maken; geen intentie om te verkopen aan huidige koers

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content