Velcan zet SukaRame on hold

Nadat de nieuwsstroom bij Velcanzowat een jaar positief was, kregen we begin deze week een teleurstellend bericht van de Franse specialist in kleinere waterkrachtcentrales.

In september vorig jaar begon Velcan de voorbereidingen van de bouw van het SukaRame-project (7 megawatt; MW) in Indonesië van start. Dat kon gebeuren nadat de tarieven voor kleinere projecten (minder dan 10 MW) waren verhoogd. Maar PLN, de Indonesische staatselektriciteitsmaatschappij, heeft geweigerd om het zogenaamde Power Purchase Agreement (PPA; verkoopovereenkomst over de afname van de opgewekte elektriciteit) binnen de voorziene termijn te valideren, met als argument dat de aangepaste tarieven te hoog zijn.

Het SukaRame-project staat zodoende weer on hold. Dat project had vanaf de commerciële opstart begin 2018 een bedrijfskasstroom (ebitda) van 4 miljoen USD kunnen opbrengen in de eerste acht jaar en daarna 2,5 miljoen USD gedurende twaalf jaar. Er wordt nog een opening gelaten via de oprichting van een PLN-dochtermaatschappij die zich specifiek op die kleinere projecten zou toeleggen en zou gefinancierd worden door een Energy Security Fund. Velcan heeft ook nog een ander, belangrijker project in Indonesië lopen: Meurebo 2, een project van 59 MW.

De nieuwsstroom zal nu vooral weer focussen op de drie projecten in India: Heo (240 megawatt; MW), Tato 1 (186 MW) en Pauk (145 MW). Velcan meldde onlangs ook projecten in zonne-energie te bestuderen. Het is nog enkele weken wachten op de jaarcijfers over 2015. Velcan beschikte halfweg vorig jaar over een sterke kaspositie van 99,9 miljoen EUR (12,8 EUR per aandeel en zelfs 16,7 EUR per aandeel inclusief 1,8 miljoen eigen aandelen). De waardering is uiterst laag tegen 0,7 keer de kaspositie en tegen 0,5 keer de boekwaarde (inclusief de eigen aandelen). Ondanks het minder positieve nieuws blijft Velcan in de voorbeeldportefeuille (rating 1B).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content