Uranium Participation wacht op hogere uraniumprijs

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Uranium Particpation Corp (UPC) is een vreemde eend in onze voorbeeldportefeuille. De enige activiteit van het Canadese bedrijf is investeren in fysiek uranium met het oog op de creatie van meerwaarden op de lange termijn. Het bedrijf is niet blootgesteld aan de operationele risico’s van de uitbating van een mijn en biedt voor de particuliere belegger een veilige manier om in te spelen op een stijging van de uraniumprijs. We namen eerder dit jaar een eerste positie, omdat de vraag niet zozeer is of de prijs van uranium zal stijgen, maar wel wanneer dat zal gebeuren.


Positief prijzenscenario

De vraag en het aanbod van uranium zijn sinds de kernramp in het Japanse Fukushima in maart 2011 zo geëvolueerd dat enkel een nieuwe kernramp een scenario met stijgende prijzen zou doorkruisen. Bovendien bewijst het verleden dat een stierenmarkt (een lange periode van stijgende prijzen) in een kleine markt zoals uranium tot extreme stijgingen kan lijden. Tijdens de jongste stierenmarkt (2002-2007) evolueerde de uraniumspotprijs van 8 dollar per pond naar meer dan 140 dollar. We mikken niet zo’n extreem scenario. Op het moment van de kernramp in Fukushima bedroeg de spotprijs 70 dollar per pond. In november 2016 volgde een daling tot een dieptepunt van 17,75 dollar per pond. De huidige prijs bedraagt 25,85 dollar per pond. De prijs is dus al gestegen, maar de waarnemers zijn het erover eens dat een herstel richting minimaal 50 tot 60 dollar per pond nodig is om rendabele nieuwe productie aan te trekken. Een timing op een verder prijsherstel kleven is moeilijk, maar het feit dat we UPC dit jaar in onze top tien hebben opgenomen, geeft aan dat we dit jaar een eerste aanzet verwachten.


Dreigend aanbodtekort

De marktontwikkelingen in 2018 waren heel positief voor de prijsontwikkeling. Enerzijds bouwden de grootste twee producenten _ Cameco en het Kazachse staatsbedrijf KazaAtomProm _ het productieaanbod verder af. Het wereldwijde primaire aanbod daalde van een recordniveau van 161 miljoen pond in 2015 naar ongeveer 135 miljoen pond vorig jaar. De vraag bedroeg ongeveer 194 miljoen pond. Het verschil wordt nog bijgepast door het secundaire aanbod en de bestaande voorraden, maar op termijn dreigt een aanbodtekort zonder substantieel hogere uraniumprijzen. Ondanks het negatieve imago in veel westerse landen zal de wereldvraag tot 2040 jaarlijks met 1 tot 4 procent toenemen door van de bouw van nieuwe reactoren in heel wat opkomende landen, met China voorop.

Er zijn wereldwijd 445 reactoren actief (tegenover 443 reactoren in maart 2011), met daarnaast 57 nieuwe reactoren in aanbouw en plannen voor nog 126 reactoren. De heropstart van Japanse reactoren gaat traag door. Sinds 2018 is de interesse van investeerders toegenomen. Er was de succesvolle beursgang van Yellow Cake, een vergelijkbare speler als UPC, en de gedeeltelijke beursgang van KazaAtomProm. In het eerste kwartaal viel de spotprijs terug van afgerond 29 dollar naar 26 dollar, door de afwachtende houding van de nutsbedrijven op de uitkomst van de vorig jaar ingediende petitie (sectie 232) ter ondersteuning van de Amerikaanse uraniumproductie in de Verenigde Staten. Tegen de zomer zal president Donald Trump een beslissing nemen. Daarna verwachten we een forse toename van de activiteit, zowel op de spotmarkt als voor het afsluiten van langetermijnafnamecontracten.


Korting op intrinsieke waarde

Veel van die contracten zijn nog afgesloten tegen aantrekkelijke tarieven voor de producenten. Wanneer die vervallen, dreigen nieuwe mijnsluitingen. 60 procent van de verwachte vraag tegen 2035 is niet gedekt door contracten.

UPC noteert afhankelijk van het marktsentiment historisch tussen een premie van 25 procent en een korting van 25 procent tegenover de netto-actiefwaarde. De huidige korting bedraagt 3 procent. We bekijken of we onze positie in UPC de komende maanden verder kunnen uitbreiden. Koopwaardig (rating 1B).


Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Koers: 4,35 Canadese dollar

Ticker: U CN

ISIN-code: CA9170171057

Markt: Toronto

Beurskapitalisatie: 600,6 miljoen CAD

K/w 2018: 3,6

Verwachte k/w 2019: 9,5

Koersverschil 12 maanden: +14%

Koersverschil sinds jaarbegin: -3%

Dividendrendement: –

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content